FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUSTAFOR: #FelelősErdőgazdálkodás

A #ResponsibleForestry a megoldás az erdőkkel kapcsolatos mai kihívásokra: Hogyan valósítják meg az európai erdészek az erdőgazdálkodást a helyszínen?

Az EUSTAFOR [Állami Erdőgazdálkodók Európai Szövetsége] a második videót teszi közzé “Küldetésünk állami erdészként” címmel, hogy a #ResponsibleForestry kampányán keresztül reflektorfénybe helyezze az erdészek munkáját a helyszínen. A közzététel egybeesik a 2022. augusztus 30-i Forest Europe magas szintű politikai párbeszéddel, amelyen a fenntartható erdőgazdálkodásnak az erdők biológiai sokféleségének támogatásában és az egyéb ökoszisztéma-szolgáltatásokkal való egyensúlyban tartásában betöltött szerepéről lesz szó. Az EUSTAFOR célja, hogy rávilágítson arra, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás és a többfunkciós erdőgazdálkodás az erdészeti szakemberek gyakorlati munkája révén válik valósággá.

A biológiai sokféleség megőrzése, a megújuló nyersanyagok biztosítása, valamint a rekreációs és jóléti területek létrehozása csak néhány példa az európai állami erdőgazdálkodás szerepére. Minden egyes tevékenységnek meg kell kapnia a megfelelő helyet és időt az erdőben, és a magasan képzett erdészek olyan gazdálkodási terveket készítenek, hogy az erdőgazdálkodási intézkedések ne sértsék az erdők sokrétű felhasználási céljait.

Az EUSTAFOR 36 tagja [FATÁJ: köztük a magyar állami erdőgazdálkodók együtt, mint egy tag] olyan állami erdőgazdálkodási szervezet, amelyek erdészeti szakemberei Európa 25 országában 51 millió hektárnyi [FATÁJ: ebben a magyar állami erdők mintegy 1 millió ha] erdőben és egyéb fás területen dolgoznak nap mint nap. Ezek a képzett és tapasztalt szakemberek biztosítják, hogy az állami erdőkkel felelősségteljesen gazdálkodjanak, hogy azok rugalmasak és alkalmazkodók maradjanak a jelenlegi és jövőbeli kihívásokhoz. Sajnos az erdőkre nemcsak az éghajlatváltozás miatt nehezedő nyomás nehezedik, hanem egyre gyakrabban az erdészek is fizikai támadásoknak vannak kitéve munkájuk végzése közben.

Az állami erdészek jelentik a kapcsolódási pontot az európai állami erdőket birtokló államok és régiók, az azokat használó polgárok és az erdőalapú értéklánc között, amelytől a biogazdaság függ.

A #ResponsibleForestry kampányon keresztül az erdészeti szakértők azon dolgoznak, hogy a közvélemény és a politika figyelmét felhívják az erdők előnyeire, ugyanakkor biztosítják az erdők előtt álló kihívások megfelelő megértését, valamint azt, hogy a különböző erdőgazdálkodási műveletek miért történnek a helyszínen.

Az európai állami erdészek feladata a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítása regionális, nemzeti, de európai szinten is. Mielőtt tehát az uniós erdészeti szakpolitikákról döntenének, először is meg kell érteni, hogy mit lehet és mit nem lehet a gyakorlatban tenni. Ezért az erdőgazdálkodókat be kell vonni az uniós erdészeti politikák megvitatásába és kidolgozásába.

Az európai erdők különböző igényeinek rangsorolása, kiegyensúlyozása és kielégítése nagy kihívást jelent. Minél gyorsabban dolgozunk együtt egy egységes és fenntartható jövőkép kialakításán, amelyet nemcsak a politikai döntéshozók, hanem a széles nyilvánosság is támogat, annál jobb eredményt érhetünk el mindenki számára.

Forrás: EUSTAFOR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Közvélemény-kutatás egy kormányrendeletről

Következő cikk

Az erdő biztonságban van



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések