FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyarapodó erdeink – VADEX Zrt.

A klíma és természetvédelmi akcióterv keretében Magyarországon klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósítása érdekében az ország fával borított területeinek növelését határozta el. Ennek kapcsán 37,7 hektár erdőt ültetett a VADEX Zrt.

A megvalósuláshoz a támogatást az innovációs és technológiai minisztérium biztosította, a koordinálást az Agrárminisztérium végezte, míg a kivitelezést, valamint az erdő fenntartását a Vadex Mezőföldi Zrt látja el.

Ennek kapcsán 37,7 hektár erdőt ültetett a Vadex. Az esemény hivatalos átadóján Balinka mecséri településrészén beszédet mondott többek között Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Majoros Gábor, a Vadex Zrt vezetője. Az átadón elültettek három ezüst hárs fát is, melyben Molnár Krisztián megyei elnök és Botos Barbara helyettes államtitkár is segédkezett.


Az erdőtelepítés talán az egyik olyan dolog az életben, ami mellett minden érv van, vele szemben semmilyen érv nincs – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Fejér megyében végzett mintafásítási programjának hétfői átadó rendezvényén.

Semjén Zsolt örömtelinek nevezte, hogy egy olyan területen végzett minőségi erdőtelepítést a társaság, amely az ország legiparosodottabb része a Budapest-Győr tengely közepén, jelentős az urbanizáció és ahol történelmileg sem volt sok erdő.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy az erdők megkötik a szén-dioxidot, a “Jóisten az erdőket erre találta ki, s mi a teremtés művét folytatjuk és utánozzuk”. Rámutatott, hogy a vízháztartás szempontjából is igen hasznosak az erdők, mert megkötik a záporok után lerohanó vizet, az állandó párolgással pedig jó klimatikus viszonyokat teremtenek.

A miniszterelnök-helyettes az ökológiai mellett gazdasági érveket is sorolt, példaként a bútoripart és építőipart említve, amely a világpolitika jelenlegi állása szerint rá lesz kényszerítve az importtól való részbeni függetlenedésre, mert Szibériából egyhamar nem fog érkezni faanyag Európába. Úgy vélte, a hazai faiparnak képessé kell válni a szükségletek egy részének fedezésére.

Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy hazánkban 2,193 millió hektárnyi erdő található, ami további fás területekkel együtt 25,4 százalékos erdővel borított területet jelent. A cél a 27 százalék elérése lenne, amihez 147 ezer hektárnyi erdőterület hiányzik, ezek az elindított programokkal teljesíthetők lesznek.

Törő Gábor a Fejér megyei 2-es választókerület országgyűlési képviselő-jelöltje is megerősítette, hogy az iparosultsággal ellentétben az erdős területek nagyságát tekintve Fejér megye nincs az országos élvonalban. Reményét fejezte ki, hogy a Vadex, amely felvállalta az erdőtelepítést, a következő években is folytatni fogja ezt az üdvözlendő gyakorlatot.

Majoros Gábor a Vadex Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy Balinka határában több éve végeznek erdőtelepítési munkálatokat, összesen 37,7 hektárt ültettek be döntően őshonos csemetékkel: a csertölgy mellett keménylombos fajtákat (akácot), valamint fenyőt és nemesnyárt ültettek el. A társaság közel 200 millió forint támogatást kapott az elmúlt években erdőtelepítésre – tette hozzá.

forrás: BEHIR, FEOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Román erdészeti stratégia készül

Következő cikk

Megújult a Békés megyei erdészeti központStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések