FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román erdészeti stratégia készül

Tánczos Barna szerint növelni kell az erdőterületek számát • Fotó: Erdély Bálint Előd

Elkezdődött az új Országos erdészeti stratégia kidolgozása – tájékoztatott kedden az RMDSZ. A közlemény szerint a szakértői munkacsoportnak április végéig kell elkészítenie a független szaktanulmányt az uniós erdészeti stratégia romániai gyakorlatba ültetésének lehetőségeiről és kihívásairól, július végéig pedig meg kell határozniuk a romániai erdőkre vonatkozó stratégiai célokat.

A közlemény idézi Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki szerint az idei év kulcsfontosságú feladata: meghatározni az erdők jövőjét 2030-ig.

„Ha értékes erdőket akarunk, akkor többéves irányvonalat kell követnünk. Ezért egy olyan szemléleten kell együtt dolgoznunk, amely egyensúlyt teremt a környezet, az ország társadalmi és gazdasági szükségletei, valamint az erdők biológiai sokféleségének megőrzése között.

Nem szabad szem elől tévesztenünk azokat a romániai közösségeket, amelyek megélhetése még mindig az erdők erőforrásaitól függ. Ugyanakkor azt szeretném, ha a készülő stratégia konkrét megoldásokat nyújtana arra, hogy a romániai erdők ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás kihívásaival szemben” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a szakértői csoport első munkamegbeszélését követően.

Az erdőkről szóló szaktanulmány és az Országos erdészeti stratégia elkészítése szerepel az országos helyreállítási terv célkitűzései között, amelyet 1,2 millió lejjel finanszíroznak. A stratégia kidolgozásában a brassói egyetem Erdészeti és Erdőgazdálkodási Karának és a suceavai egyetem Erdészeti Karának oktatói, valamint az ágazat más szakértői vesznek részt. Tánczos Barna szerint növelni kell az erdőterületek számát, erre is választ kell adnia a stratégiának. Ugyanakkor meg kell találni a módot az erdők többfunkciós szerepének kihasználására. „Ez a biodiverzitás megőrzésével és fenntartható erdőgazdálkodással történhet. A fenntartható erdőgazdálkodás olyan koncepció, amelyet a stratégiának meg kell őriznie és tovább kell fejlesztenie” – vallja a környezetvédelmi tárca vezetője.

forrás: KrónikaOnline

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

1000 fa-program Szombathely

Következő cikk

Gyarapodó erdeink - VADEX Zrt.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések