FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Hol lesz egérút az építkezőknek?

Az ukrán és orosz import termékek terén is beszerzési nehézségeket okoz az ukrajnai helyzet, a vasáru és az épületfa behozatalában is fennakadások vannak. Mivel Magyarországon közel ötven százalékos az építőiparban az exportkitettség, ezért nem könnyű alternatív megoldást találni, különös tekintettel, hogy egész Európát érinti az építőanyag-ellátási zavar.

Az ukrajnai háború plusz nehézségeket okoz az építőiparban, amelyet a cégek és a magánszemélyek is megéreznek az építkezéseken. Ukrajna ugyanis jelentős faexportőr, és a szlovák fakitermelés csökkenése következtében (melyről bővebben írtunk: Most kell épületfát venni) elsősorban Ukrajna felől érkezett a keresletet kiszolgáló fenyő fűrészáru.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke azATV-nek adott nyilatkozata szerint háború nélkül március végéig az energiaárak emelkedése miatt 15 százalékos árnövekedést prognosztizáltak az építőanyagok és 8 százalékost a munkadíjak esetében, a háború hatására azonban az építőanyagoknál már most átlagosan 20, a díjtételeknél pedig 10 százaléknál tartunk.

Eközben továbbra is hiány tapasztalható szigetelőanyagok és szerkezetépítő anyagok terén, és mivel a többség igyekszik minél jobb áron minél hamarabb beszerezni az építőanyagokat, ezért folyamatosan erős a kereslet. A szakember arra számít, hogy a körbetartozás jelensége is felerősödik, és a drágulás a kivitelezések lassulásához vezet. Ezt tovább nehezíti a várható finanszírozási problémák kialakulása, különösen, ha a banki feltételek is változnak.

Koji László kiemelte, hogy Magyarországon különösen erős az építőiparban az import termékek aránya (például az épületfát biztosító fenyő fűrészáru és a vasáru). A fenyő fűrészáru teljes mértékben importtermék, a magyarországi éghajlaton épületfának alkalmatlanok a fák. Ezért az állami intézkedéseket az árak elszabadulásával szemben nem lehet alkalmazni. De az építkezési kedv nő, sőt a CSOK idén kifut. (Erről bővebben, számadatokkal előző cikkünkben foglalkoztunk: Roham indult a lakástámogatások miatt)

A háború miatt azonban egész Európában fennakadások és áruhiány tapasztalható. Ennek megoldására keresik az alternatív lehetőségeket, de kérdés, hol és mikor találnak egérutat az építkezők számára.

(x) fateleptura.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti tájékoztató sorozat

Következő cikk

Francia akcióterv az erdő alapú iparok jövőjérőlStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések