FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Most, vagy soha?

A fa ára az építőiparban az utóbbi tapasztalt árrobbanást követte egy enyhe konszolidálódás, de persze messze magasabb áron maradtak a fenyő fűrészáru beszállítói árai a pandémia előtti árakhoz képest. Az események sorozatáról több cikkben is írtunk, itt van az új Hichkok-i jövőkép.

A fenyő fűrészáru mint írtuk már az előző cikkekben, import termék, a magyarországi éghajlaton épületfának alkalmatlanok a fák. Ezért az állami intézkedéseket az árak elszabadulásával szemben nem lehet alkalmazni. De az építkezési kedv nő, sőt a CSOK idén kifut. Erről bővebben, számadatokkal előző cikkünkben foglalkoztunk: Roham indult a lakástámogatások miatt.

A geopolitikai helyzet fokozza a kedélyeket. Ukrajna nagy fa exportőr és a szlovák fakitermelés csökkenés következtében (melyről szintén írtunk: Most kell épületfát venni) első sorban Ukrajna felől érkezett a keresletet kiszolgáló fenyő fűrészáru. Már nem jön, vagy csak nagyon kis mennyiségben. Ugyan a háborús helyzet nem terjedt ki az egész országra, de a kamion sofőrök nem jöhetnek ki az országból, csak 60 év felettiek, akik már nem hadkötelesek. Ezért az fa import minimálisra csökkent Ukrajna felől.

Végszükség esetén még Oroszország felől lehetett faárut beszállítani a fatelepekre. Az Európai Uniós rendelet még lehetővé teszi a kereskedést, de ez a beszerzés teljesen megszűnhet, és nincs más irány honnan beszállítást remélhetünk. (FATÁJ megjegyzést lásd alul!)

Összegezve:

A kereslet nő, a termék mennyisége csökken, az árak ugrásszerűen nőnek, mivel hiánycikké válhat az épületfa Magyarországon. Sok fatelepen már egy ideje nem is lehet lefoglalni az árut.
Tehát ha még építkezés előtt áll, itt van a pillanat, amikor cselekednie kell, mert képletesen mondhatni drágább lesz a fa az aranynál.

(x) fateleptura.hu

FATÁJ megjegyzés: a szankciók által érintett Oroszországon, Fehéroroszországon, illetve a háborús nehézségekkel küzdő Ukrajnán kívül még számos európai ország erdeiben található fenyő, melyekből igen nagy hányadban építési célú fatermék készül. A fapiac most jelentős átrendeződésre kényszerül, ami vélhetően árváltozásokkal, mennyiségi és minőségi változásokkal jár majd együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mozgalmas évet zárt a SEFAG

Következő cikk

Mennyire természetközeli az európai erdőgazdálkodás?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések