FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

JESZ kreditpont-vadászat

Az erdészeti szakirányítói névjegyzékben most összesen 1145 fő középfokú végzettségű, nem rendész besorolású jogosult erdészeti szakszemély (JESZ) van, aki 2020. július 1. előtt lett JESZ, nekik 2022. július 1-ig 48 kreditpontot kell összegyűjteni és kérni a JESZ kiemelt besorolásuk meghosszabbítását.

Az erdészeti szakszemélyzet és az erdészeti szakirányító vállalkozás tevékenységének és nyilvántartásának, valamint az erdészeti szakszemélyzet továbbképzésének szabályairól szóló 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet hatálybalépésekor, 2020. július 1-én nyilvántartásban lévő jogosult erdészeti szakszemélyzet határozatlan idejű kiemelt besorolása határozott idejűvé vált. Az ő esetükben a jogszabály a jogosulti kiemelt besorolás meghosszabbítási kötelezettségére vonatkozóan a többi kiemelt besorolásától függően más-más határidőt és elérendő pontszámot írt elő.

A kizárólag szakfeladatokat ellátó, középfokú végzettségű jogosult erdészeti szakszemélyzetnek 2022. július 1-ig kell 48 kreditpontot gyűjteni, melyből legalább 36 kreditpontot válaszható kiegészítő képzésen kell megszerezni. Az összegyűjtendő kreditpontok maximum 25 %-át lehet szakmai rendezvényeken való részvétellel, válaszható kiegészítő képzés oktatójaként vagy szakmai rendezvény előadójaként valamint publikációs tevékenységért begyűjteni.

A FATÁJ szerkesztőség érdeklődősére az NFK Erdészeti Főosztálya a következő adatsort küldte.

2022. március 22-én történt lekérdezés alapján az 1145 főből:
689 fő még egyetlen egy kreditponttal sem rendelkezik,
285 főnek van már kreditpontja, de 48-nál kevesebb (ők biztosan tudnak a kreditpont gyűjtési kötelezettségről és annak mikéntjéről)
171 fő már teljesítette kreditpont gyűjtési kötelezettségét, 48 vagy annál több kreditpontja van.

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya 2022. március 11-én a kreditponttal még nem rendelkezők részére e-mailben figyelem-felhívási szándékkal megküldte a kreditpont gyűjtési kötelezettségről szóló tájékoztatójukat. Sajnos a nyilvántartás sok érintett esetében nem is tartalmaz e-mail-címet, továbbá 110 fő esetében a levelezőrendszer hibás e-mail-címet jelzett vissza. Mindezek eredményeként az összes érintettek fele, kb. 350 fő jogosult erdészeti szakszemély kapta meg az erdészeti hatóság tájékoztató elektronikus levelét.

A nyilvántartás kapcsán az NFK EF főosztályvezetője a FATÁJ nyilvánossága útján is nagy tisztelettel hívja fel az érintettek figyelmét az esetleges adatváltozásaik 15 napos bejelentési kötelezettségére.

2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról (Evt.)
98. § (1e) bekezdés:
“(1e) A névjegyzékben szereplő személy a névjegyzékben szereplő adataiban bekövetkező változást köteles az erdészeti hatóság állandó lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye vagy telephelye szerint illetékes területi szervéhez 15 napon belül bejelenteni.”

A gyors kommunikációt nehezíti, hogy sok személynél nincs rögzített e-mail cím, illetve a korábban rögzített adatok már nem helytállóak. Javasoljuk tehát mindenkinek, a hatékony kapcsolattartás érdekében a területileg illetékes megyei Kormányhivatalnál mielőbb ellenőrizzék, egészítsék ki, aktualizálják a jelzett (nem publikus) névjegyzékben elérhető adataikat!

A fenti csoport rendelkezésére áll még bő három hónap az elvárt 48 kreditpont összegyűjtésére.
A pontszerző lehetőségekről (melyek örvendetes módon megszaporodtak) a FATÁJ felületén is tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve az NFK weboldalának e célra fenntartott szekciójában is.

szerk: Tóth János, forrás: NFK EF

ui: A szakhatóság nem engedhet a 48-ból!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Megújuló erdők a Beliczay-szigeten

Következő cikk

Famodifikáló üzem végleges bezárása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések