FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az örökerdő-gazdálkodás specialitásai – szakmai továbbképzés

Az Országos Erdészeti Egyesület Örökerdő Szakosztálya a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya által akkreditált, választható kiegészítő képzést szervez 2022. május 26-án (online) a közép és felsőfokú képesítéssel rendelkező szakszemélyzet részére. (20 kreditpont)

A képzés célja az örökerdő-gazdálkodás speciális erdőművelési ismereteinek átadása: a javafák, a biotópfák kiválasztása, következetes és eredményes támogatásuk, a fényigényes fafajok sikeres utánpótlása lékek segítségével. A képzés 20 kreditpontot jelent a résztvevőknek, tematikája az NFK Erdészeti Főosztályának honlapjáról a szakszemélyzeti képzéseknél, és erről az oldalról is letölthető.

Tananyagrész:
I. A javafa kiválasztása, nevelése és értéknövelése örökerdő üzemmódban:
– ápolóösvények, közelítőnyomok jelentősége, szerepe, kialakításuk,
– a javafák kiválasztásának optimális időszakasza, kritériumok, elegyesség, a javafa minősítést kizáró fahibák,
– a javafák nevelése, támogatásuk, megfelelő számuk, a javafák közötti átlagos távolság helyes megválasztása, javafák koronafejlesztése, szempontjai,
– a fényért és a vízért folyó versengés szabályozása a javafa érdekében,
– a javafák szerepe faállomány stabilitásának növelésében,
– a javafák közötti területek megfelelő kezelése.

II. Biotópfák és kíméleti területek kiválasztása az örökerdő üzemmódban:
– biotópfák szerepe,
– fák mikroélőhelyei,
– kiválasztásuk szempontjai, fenntartásuk és szerepük az örökerdő szerkezetében,
– kíméleti területek szerepe,
– kíméleti területek típusai, fenntartásuk,

III. Tölgyek és más fényigényes fafajok utánpótlásának biztosítása lékek segítségével örökerdő üzemmódban:
– a lékek kialakítására megfelelő időszakok, helyzetek felismerése, azaz mikor alakítsunk ki léket,
– a lékek megfelelő nagysága, alakja, hogyan alakítsunk ki léket,
– a lékek fenntartása, kontrollja, a lékek beolvadása az örökerdő főállományába és későbbi sorsuk.

A jelentkezők részére előzetes regisztráció szükséges, regisztrálni csepanyi.peter@pprt.hu e-mail címen kell (név, cím, szakszemélyzeti azonosító kód, költségviselő név, cím, adószám vállalkozások esetén, számlaszám). A képzés díja az Országos Erdészeti Egyesületnek fizetendő a kiállított számla kézhezvételét követően, az OEE K&H Banknál vezetett 10200830-32310126-00000000 számú bankszámlájára. Az így befolyt összeg részben az Egyesület, részben az Örökerdő Szakosztály működésének finanszírozását fogja szolgálni. A képzés alapdíja bruttó 6000 Ft/fő, OEE tagoknak 4000 Ft/fő, Örökerdő Szakosztály tagoknak 2000 Ft/fő.

A regisztráció akkor érvényes, ha a részvételi díj átutalása megtörtént. A regisztráció folyamatának lebonyolítása érdekében a jelentkezéseket legkésőbb a képzés időpontja előtt 10 nappal küldjék meg a fenti e-mail címre. Túljelentkezés esetén létszámkereten felüli jelentkezők részére a képzést előre egyeztetett időpontban megismételjük. A jelenlét igazolása személyes részvétellel, a ZOOM-ba – a regisztrációban megadott névvel és szakszemélyzeti azonosító kóddal – történő bejelentkezéssel (személyt azonosítható módon!) érvényesül. A részvétel az előadás teljes tartalmára kötelező!

forrás: OEE / NFK EF

Előző cikk

Békés megye is zöldül

Következő cikk

Tűzgyújtási tilalom enyhítése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések