FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Városi zöldítés előnyei

Őszi park Budapest fotó: Bardóczi Sándor

A magyarországi zöld szakma több, mint ötszáz szakemberének részvételével zajlott le a Díszkertész Szakmai Napok rendezvénye Balatonfüreden. A városok épített környezetében meg kell találni az egyensúlyt a zöld és nem zöld beruházások között.

Négy napon át (február 22-25 között) a szakmát leginkább foglalkoztató témákról szóltak az előadások és a workshopok, melyek programját a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Magyar Faápolók Egyesülete, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete és a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közösen alakították ki.

A rendezvény zárónapján a “Több Zöld Várost Európának” ENA program keretében hangzottak el előadások a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szervezésében. Az előadások bemutatták magát a nemzetközi programot, mely a közterületek zöldítését igyekszik megismertetni a lakossággal és a döntéshozókkal a biodiverzitás, az egészség, az éghajlat, a társadalmi kohézió szempontjait is figyelembe véve. Emellett Budapest legújabb, 1 hónap múlva átadásra kerülő Pünkösdfürdő parkjának fenntartásérzékeny tervezési elveiről, a tömeges telepítésre javasolható növényfajok és fajták termesztési, növényvédelmi és fenntartási kérdéseiről, a Green City alapelvekről, és a BKM Nonprofit Zrt FŐKERT Kertészeti Divízió zöldfelületkezelési elveiről is hallhattak a szakemberek, melynek kiemelt feladatai között van Budapest biodiverzitásának növelése.

Orlóci László, a Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke előadásában kiemelte, hogy a „városi zöldítés” klímaváltozással kapcsolatos előnyeinek nagyobb megértése szükséges. A társadalom környezethez való hozzáállása folyamatosan változik, de még mindig nem kap elég hangsúlyt, még mindig a más „zöldek” (hulladék, víz, újrahasznosítás, energia) vannak a központban. A városok épített környezetében meg kell találni az egyensúlyt a zöld és nem zöld beruházások között, a létrehozott zöldfelületeket rekreációs területekként használni.

bécsi jó példa: a Phorusgassét már kizöldítették © PID / Christian Fürthner

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az elmúlt évben csatlakozott egy nemzetközi összefogáshoz, aminek keretében széles körű tájékoztató kampányt indított települési felületek zöldítése és fenntarthatóbb működtetése érdekében. A Szervezet ezzel is szeretne hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelem gyakorlati kezeléséhez. A nemzetközi Green Cities kezdeményezés magyarországi tagjaként a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai partnereivel közösen vállalja ismeretterjesztő, akadémikus előadások és nagyobb közösségeknek, laikusoknak szóló, közérthető és társadalmasítást célzó workshopok szakmai lebonyolítását. Ezáltal a települési, városi környezetben a ZÖLD felületek megsokszorozását, így a klímavédelemben is hasznos ZÖLD szolgáltató infrastruktúrát hozhatunk létre közös erővel – áll a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közleményében.

forrás: greenfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Martin Komárek sportfavágó munkahelyi baleset miatt elhunyt

Következő cikk

A zselici erdő marad az élete a nyugdíjba vonuló igazgatónak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések