FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egy éves a Radó Dezső Terv

A terv átfogó céljai vezérelvként szolgálnak a főváros zöld infrastruktúráját érintő programok, projektek kidolgozása során. Budapest főtájépítésze szerint nagyon sok a tennivaló.

2021. áprilisában elfogadták Budapest zöld infrastruktúrájára vonatkozó fejlesztési koncepciót, a Radó Dezső tervet – adta hírül közösségi oldalán Budapest Városháza. A posztban Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét idézik: 

“59 megvalósításra váró projekt, 130-150 milliárdnyi értékben. Soknak tűnik, és az is. De ha azt látjuk, hogy a Városligetre ennek a háromszorosa van betervezve és elpocsékolva igen kétes eredménnyel a zöld védelme és fejlesztése szempontjából, vagy ha annak a 3000 milliárdnyi fejlesztésnek az ígéretét tekintjük, ami Budapestre jutna a mostani hét éves uniós keretből, akkor nagyon szerény összeg, amiből hatalmas mennyiségi és minőségi változást lehetne elérni a város élhetősége szempontjából. A zöldinfrastruktúrát fejleszteni olcsó a szürke térkőhöz képest. A zöld a betonhoz képest töredék áron elérhető. Viszont sokkal lassabban bontakozik ki, mert idő kell ahhoz, hogy a mag szárba szökkenjen, kis fa legyen belőle, a kis fából nagy legyen, árnyat adó, helyi klímát javító, és ezt pénzen nem lehet megvenni. Ezért sem halogathatjuk tovább az elindulást. Nagyon sok a tennivaló.” 

A Radó Dezső Terv – a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve az uniós fejlesztési ciklushoz igazított terv, célja a 2017-ben elfogadott Budapest Hosszútávú Zöldinfrastruktúra Koncepciójában megfogalmazott célok középtávon megvalósítandó programokra és projektekre bontása. Ahogy a budapest.hu oldalon írják, a terv átfogó céljai vezérelvként szolgálnak a főváros zöldinfrastruktúráját érintő programok és projektek kidolgozása során.

A célok a következők:

– egészséges várost segítő zöldinfrastruktúra fenntartása,

– klímatudatos zöldinfrastruktúra üzemeltetés,

– biodiverzitás szinten tartását és lehetőség szerinti növelését segítő városi zöldinfrastruktúra fenntartás és fejlesztés,

– együttműködésen alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztés,

– okos zöldinfrastruktúra szolgáltatások bővítése.

Kiemelt cél ezek mellett, hogy 2030-ig az egy főre jutó zöldterületek (parkterületek) mennyiségét a jelenlegi 6 négyzetméterről 7 négyzetméterre növeljék. Ez a vállalás 2020. évi lakossági adatokkal számolva összvárosi szinten 226 hektár új parkterület, azaz több, mint két Margitszigetnek megfelelő nagyságú új közparkokat jelent.

Fenntartási programok keretében a meglévő zöldinfrastruktúra hálózat elemeinek színvonalas fenntartását, értékeinek megőrzését is tervezik. A zöldinfrastruktúra üzemeltetésének hatékony ellátásához a fenntartási feladatokat ellátó társaságok eszközállományának, telephelyeinek korszerűsítése, valamint a munkavállalók munkakörülményeinek, megbecsülésének javítása is szükséges. Ugyancsak kiemelt cél többek között az is, hogy a Fővárosi Önkormányzat megszólítsa a használókat, a fővárosban élő, dolgozó lakosságot, az itt működő vállalkozásokat, illetve a partneri kapcsolatok kialakítása a zöldinfrastruktúra fejlesztés és fenntartás során is.

Mint megjegyzik, a fenntartási és fejlesztési programok megvalósításának mértékét, ütemét az önkormányzat költségvetési helyzetének, bevételi forrásainak alapján, az éves költségvetési tervekben véglegesítik, figyelemmel a megvalósításra igénybevehető külső források (pályázati, fejlesztési hitelek, szponzori támogatások) nagyságára.

Az akcióterv névadója, dr. Radó Dezső évtizedeken át Budapest zöldinfrastruktúrájának fejlesztéséért és megőrzéséért dolgozott. 1962-től 1984-ig, 22 éven át a Fővárosi Kertészeti Vállalat (FŐKERT) igazgatója volt, koordinálva a fővárosi zöldfelületek mára már kiemelkedően értékes részét alkotó lakótelepi területek fatelepítési, parkfejlesztési munkálatait. A civil környezetvédők is nagy tisztelettel emlékeznek rá, hiszen nyugdíjba vonulása után a Budapesti Városvédő Egyesület és a Levegő Munkacsoport szakértőjeként, alapító tagjaként sokat tett a város fáiért, a levegőminőség javításáért. Tudományos szempontból kiemelkedő eredménye a fák értékének kimutatásra vonatkozó kertészmérnöki és közgazdasági tudományágak ismereteit ötvöző számítási módszer kidolgozása, melyet a szakemberek a mai napig használnak.

A tervet itt lehet elolvasni.

forrás: építészfórum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az európai biogazdaság üzemanyagát az erdők adják

Következő cikk

Soproni Egyetem karbonsemleges működéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések