FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

2000 db új fát ültet a FŐKERT Rákoshegyen

2022 tavaszán két erdőterületen is nagyobb mennyiségű facsemetét ültet a FŐKERT. A XVII. kerületi Nagylegelő-erdőben 2000 db facsemete kerül a földbe március első felében. A hosszú hétvégének és az egyre kedvezőbb időjárásnak köszönhetően növekvő látogató-forgalomra tekintettel, a FŐKERT kéri a Nagylegelő-erdőben, és általában a budapesti erdőkben kirándulókat, hogy ahol frissen ültetett növendék fákat látnak, vigyázzanak rájuk, ne menjenek a területre.

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió 2022. január elseje óta összesen több mint 300 hektár alapterületű, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló erdőterület kezelésével is foglalkozik. Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a FŐKERT Divízióhoz.

Az ültetést gondos előkészületek előzik meg. A FŐKERT Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai lekaszálják a területet, átforgatják a talajt és kifúrják az ültetőgödröket. A csemetéket viszonylag sűrűn helyezik el, de nem szabályos sorokba rendezve, hanem a természeteshez hasonlító, véletlenszerű elhelyezéssel.

A csemeték őshonos fajok egyedei, mint például a kocsányos tölgy vagy a mezei juhar. Ezek fő erdőalkotó fafajok, amelyeket nagyobb számban ültetnek. Közöttük lesznek elszórva az úgynevezett színezőfajok, mint például a vadalma vagy a vadkörte, illetve cserjék is, például a csíkos kecskerágó.

Ezekre az erdőterületekre a FŐKERT úgynevezett konténeres erdészeti facsemetéket ültet. Ezek olyan fácskák, amelyek a sorfákkal vagy parkfákkal ellentétben nincsenek iskolázva. Ez azt jelenti, hogy a nevelésük során nem ültetik át őket, így nem vágják meg a gyökerüket, ezért az szabadon növekedhet.

Ez a frissen telepített erdőfolt hozzájárul ahhoz, hogy minél több madárfaj, rovarok vagy akár nagyobb emlősállatok is otthonra leljenek a területen és a biológiai sokszínűség növekedjen. Néhány év múlva a fák már árnyékot adnak és kellemes kirándulóhelyet biztosítanak az idelátogatóknak, anyagcseréjükkel pedig friss levegő előállításában segítenek.

A Budapesti Közművek FŐKERT Divíziója kéri a környéken kirándulókat, hogy ahol ilyen frissen ültetett növendékfákat látnak, vigyázzanak rájuk, és a kutyáikat se engedjék el a területen, nehogy véletlenül kárt tegyenek a csemetékben.

Az újonnan telepített erdőterületek adatai megtalálhatóak az iOs App Store és a Google Play áruházakban ingyenesen letölthető BP Fatár applikációban, de akár asztali számítógépen is megtalálja az infogardenweb.hu/bpfatar , vagy a https://www.fokert.hu/bpfatar/  oldalon. A területek fényképes ismertetője a FŐKERT honlapján is elérhető.

Hallgassa meg kapcsolódó podcastunkat! Mennyit ér egy fa? Válasz egy KlímaSztár díjas applikációban

2021 decemberétől több mint 300 hektár erdőterületet kezel a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divízió Természetvédelmi és Erdőkezelési Csoportja.

forrás: FŐKERT; greenfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Házkutatások a Csomaközi Erdészeti Hivatal dolgozóinál

Következő cikk

Kárpát-medencei Magyar Erdészdiák Találkozó és TanulmányútStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések