FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A cél egy örökerdő létrehozása

Fotó: Végh Zoltán

A DVG Zrt. szakemberei a Vasmű főkapu és az Építők útja közti erdő egy részén végeztek faápolási munkálatokat pár hete. A most elvégzett és a jövőben esedékes feladatok célja a szokott módon a lakosság és a faállomány védelme.

A szép, rendezett és biztonságos zöldterületek kialakítása kiemelt feladata a DVG Zrt. munkatársainak. Ebből az apropóból végeztek faápolási munkálatokat a szakemberek a közelmúltban.

Elsődleges a biztonság

Mint arról Mészáros László, a vagyonkezelő cég erdészeti és parkfenntartási ágazatvezetője beszámolt, ezen a területen egy örökerdő kialakítása van folyamatban, amely nem igényel tarvágást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy évről-évre újabb és újabb fák fejlődnek ki, így emberi beavatkozásra elsősorban csak invazív, tájidegen fajok eltávolításakor van szükség.
E mellett, mivel ezt a területet a túrázók, kutyasétáltatók is előszeretettel használják, fontos, hogy az áthaladók biztonsága is garantált legyen, így a balesetveszélyes fákat és faágakat sürgősen el kell távolítani.
Mészáros László hozzátette: kizárólag a beteg, menthetetlen, elszáradt fákat vágták ki és a DVG munkatársai elvégezték a szükséges metszéseket is, így a terület továbbra is biztonságosan használható rekreációs célokra. 

Fontos véderdő 

Mészáros László kiemelte, az itt található erdő gyakorlatilag véderdőként funkcionál. A véderdő, mint arra a neve is utal, valami ellen, valamitől vagy valamit „véd”. Ez esetben a gyárból érkező zaj és pormennyiség egy jelentős részét fogják fel a fák, amely a település tisztasága és a városlakók egészségének megőrzése érdekében rendkívül fontos. 
Hozzátette, véderdőként funkcionáló erdőszakaszokból több is van a település határain belül és kívül. A Dunaparton például árvízvédelmi feladatokat látnak el a fák, de a löszös, gyenge, omlásra és elmozdulásra hajlamos talajon a földterület szilárdságát is elősegítik.
Mészáros László hangsúlyozta, az említett okokból is tisztán látszik, hogy mennyire fontos szerepet tölt be az erdőgazdálkodás a városlakók, és a település életében. Bár a városlakók többsége természetesnek veszi, hogy ezek a területek rendben vannak és biztonságosan használhatók, a DVG Zrt.-nek sok munkájába és pénzébe kerül, hogy ez így legyen. Az ágazatvezető hozzátette, továbbra is azért dolgoznak, hogy a rendezett környezet mind kicsiben és nagyban, mind pedig hosszú és rövidtávon az emberek érdekeit szolgálja – és, hogy a rend mindig természetes legyen Dunaújvárosban.

forrás: Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nyárköszöntő futóverseny a Zselici Csillagparkban

Következő cikk

Polgármesteri Szakmai FórumStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések