FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új szakkönyv az örökerdő-gazdálkodásról

A Pro Silva Hungaria kiadásában a múlt év végén jelent meg Ulrich Mergner A lépőkő-elmélet című könyve. A szálalás elvei című könyv pedig, az Agráminisztérium 2021-es pályázati támogatása segítségével változatlan utánnyomásban jelent meg a Pro Silva Hungaria gondozásában.

A Pro Silva Hungaria gondozásában a múlt év végén jelent meg Ulrich Mergner A lépőkő-elmélet című könyve. A szerző a Bajor Államerdészet Ebrachi Erdészetének – ma már nyugdíjas – vezetője. A könyvben az örökerdő-gazdálkodás területén szerzett 30 éves tapasztalatait írja le és igazol három alapvető erdőkezelési felismerést:
– A természetvédelemmel integrált erdőgazdálkodás az ökológiai sokféleség fenntartását, sőt javítását és a gazdálkodást is sokkal hatékonyabban valósítja meg, mint a passzív védelem, illetve a pusztán nyereségorientált gazdálkodás!
– Sok kis terület védelme, illetve a termelésből való kihagyása jóval nagyobb biodiverzitást eredményez, mint egy ugyanakkora területű, de passzívan védett „erdőrezervátum”!
– A könyvben ismertetett elvek szerinti gazdálkodás jelentősen növeli az erdők ökológiai sokféleségét – ezzel a természeti értékét – és ezzel együtt az ellenálló-képességét mindenféle károsító hatással szemben!

A könyvben leírt eredményeket a 2007. óta szervezett, németországi „szálaló” tanulmányutakon részt vett erdészek már megismerhették, a könyv ezeket az ismereteket összegezve és rendszerbe foglalva ismerteti.
A könyv – amelynek kiadására az AM pályázati támogatása nyújtott lehetőséget – a Pro Silva Hungaria címein (ivan.horvath@t-online.hu és psh.keresztes@gmail.com) megrendelhető, de a szervezet 2022. május 16-i közgyűlésén is elérhető lesz.
Ára a vásárolni kívánt példányszámtól függ, 5 darabig 1900, felette 1600 Ft/db.

A Budapesti Erdőgazdaság 2010-ben adta ki Heinrich Reininger A szálalás elvei című könyvét. A kiadvány hamar elfogyott, de 2021-ben AM pályázati támogatása adott újra lehetőséget a könyv változatlan kiadására a Pro Silva Hungaria gondozásában. A könyv a Pro Silva Hungaria címein (ivan.horvath@t-online.hu és psh.keresztes@gmail.com) megrendelhető, de a közgyűlésén, 2022. május 16-án is elérhető lesz. Ára a vásárolni kívánt példányszámtól függ, 5 darabig 1900, felette 1600 Ft/db.

forrás: PSH

Előző cikk

Véleményezhető az Uniós erdők – új uniós erdőmegfigyelési és stratégiai tervezési kerete

Következő cikk

Fakitermelő szimulátor Barcson



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…