FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

KSH – átlagbérek Magyarországon

képünk illusztráció

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 467 300 forint volt. A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 310 700, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 322 100 forint volt. A bruttó és a nettó átlagkereset 13,7 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 14,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az emelkedéséhez a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a jelentős minimálbér- és garantált bérminimum-emelés járult hozzá. Az adókedvezményekkel számolt nettó fizetés pedig a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége matt emelkedett a bruttó keresetet meghaladóan.

Az eddigieknél magasabb, 7,9 százalékos infláció ellenére a reálkereset 5,4 százalékkal nőtt idén januárban az egy évvel korábbihoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett adatai szerint 

  • A bruttó kereset mediánértéke 375 800 forint volt, amely 13,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – bruttó átlagkereset 441 900 forintra becsülhető, ez 13,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
  • A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 12,5 százalékkal 476 800 nőtt,
  • a költségvetésben 12,8 százalékkal 436 200 forintra emelkedett,
  • a nonprofit szektorban pedig 479 300 forintot ért el.
  • A költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése nagy részben az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremeléseknek, köztük az egészségügyi szakdolgozói béremelésnek, a bírák, ügyészek illetményemelésének köszönhető.
  • A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez elsősorban az járult hozzá, hogy 2021. augusztus elejétől számos oktatási intézmény – fenntartójának változása miatt – a költségvetési szektorból ebbe a szektorba sorolódott.
  • A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb, 785 200 forint, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb, 303 300 forint.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban álló fizikai munkát végzők bruttó átlagkeresete 339 500, míg a szellemi munkát végzőké 594 100 forintot ért el, ami 14,2 és 13,4 százalékos növekedés egy év alatt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az adatokra reagálva emlékeztetett: kilenc éve töretlenül nőnek a reálkeresetek Magyarországon, rekordokat dönt a foglalkoztatás, és egyre inkább megéri munkát vállalni. Kiemelték, hogy az idén januártól a minimálbér 200 ezer forintra emelkedett. A nagyobb fizetések többletköltségeit a munkát terhelő adók 750 milliárd forint összértékű csökkentése ellentételezi a vállalkozások számára. Az új évben jelentősen nő az ápolók, a bölcsődei, szociális és kulturális szférában dolgozók bére, a rendvédelemben és a felsőoktatási intézményekben foglalkoztatottak keresete. A családi adó-visszatérítés és a fiatalok szja-mentessége is több pénzt hagy az embereknél.

forrás: MagyarNemzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ezüstérmes a Magyar Pavilon

Következő cikk

Wood Like Workshop 04.06-10.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bődi Ferencné [86]

2024. április 15-én, méltósággal viselt, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Bődi Ferencné Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával…