FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megtisztulnak a kirándulóhelyek

Az Erdő hónapja és a Föld napja alkalmából szervezett szemétszedési akciót a székelyudvarhelyi Homoródi Erdészeti Hivatal. Az akcióval a ROMSILVA által hirdetett országos megmozduláshoz csatlakoztak, amely a Tisztítsuk meg Romániát nevet viseli. Az akciónak köszönhetően Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron párhuzamosan tisztultak meg a kedvelt kirándulóhelyek.

Nem tántorította el céljuktól a borongós idő a székelyudvarhelyi Homoródi Erdészeti Hivatal munkatársait pénteken, akik szemétszedési akción vettek részt a Kerekerdőn. Simó Ferenc igazgató elmondta, az elmúlt években is szervezett hasonló takarításokat az erdészeti hivatal, így mára már hagyománya van a megmozdulásnak, amelyen az erdészet munkatársai, a terepszemélyzet és az irodai alkalmazottak vesznek részt. Legutóbb ősszel volt hasonló takarítási akció. Az erdészet munkatársai, azaz a közel negyven személy ezúttal Székelyudvarhely egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, a Kerekerdőn gyűjtötték össze az eldobált szemetet.

– A város erdeje, ami a mi gondnokságunk alatt van, ezért is esett rá a választás. A Tihadar út mentén haladva takarítottuk ki a kirándulóhelyeket és az út széleit egészen Homoródremetéig – ismertette Simó Ferenc.

Mint mondta, az akció jól indult, hiszen viszonylag kevés hulladékot találtak az első órában, ám az idő teltével egyre több szemétre bukkantak. Végül több mint két konténer hulladékot sikerült összegyűjteniük.

– Az akció sikeres volt, viszont továbbra is nagyon szomorú, hogy egyesek szemétlerakónak használják az erdőt. Nemcsak kirándulásból maradt szemetet, hanem a tranzitforgalomból származó hulladékot is rengeteget gyűjtöttünk, de háztartási szemetet és autóabroncsokat is találtunk – részletezte Simó Ferenc, a Homoródi Erdészeti Hivatal vezetője.

Az igazgató hozzátette, az országos akció keretében három megmozdulást szerveznek. A pénteki takarítás volt az első, amellyel párhuzamosan Székelykeresztúron is zajlott szemétszedés. Ott, a szintén népszerű kirándulóhelyet, a Sóskút környékét tisztították meg az erdészet munkatársai és más civil önkéntesek, illetve jövő héten, amennyiben az időjárás is kedvezően alakul a Madarasi Hargitán szerveznek egy újabb akciót. Mivel az erdészet fennhatósága alá is tartozik egy villa, ezért annak környékét fogják majd megtisztítani.

– Az akciónak jövőre is lesz folytatása, célunk, hogy jó példát mutassunk, de reméljük, hogy az elkövetkezőkben csökkenés lesz tapasztalható a szemét mennyiségét illetően – fogalmazott Simó Ferenc, a Homoródi Erdészeti Hivatal vezetője.

forrás: HargitaNépe

Előző cikk

Kiránduljon Magyarország legszebb és leghíresebb forrásaihoz

Következő cikk

Föld napja: Az erdőtalaj minőségének megőrzéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések