FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Közösségi hulladékmentesítések

A közösség ereje mindig nagyon erős. Főleg, ha jó célt szolgál! A NaTúra alapító túravezetője, Menyházi Regina rendszeresen szervez és vezet túrákat többek között Nógrád község környékén és a Nyugat-Cserhátban is, és szomorú tapasztalata, hogy a természetben igen sok az „ott felejtett” szemét. Ezt szeretné önkéntesek bevonásával két helyszínen felszámolni.

A közösségi hulladékmentesítés kapcsán Menyházi Regina a FATÁJ segítségét, támogatást kérte.

“Jómagam a Magyar Természetjáró Szövetség által minősített túravezetőként tevékenykedem és nem titkolt célom természeti értékeink megóvása. Rendszeresen szervezek és vezetek túrákat többek között Nógrád község környékén és a Nyugat-Cserhátban is, és sajnos azt tapasztaltam, hogy a természetben igen sok az „ott felejtett” szemét.

Nos, ezt szeretném önkéntesek bevonásával felszámolni. A fentiekben jelzett két időpontra tervezett hulladékmentesítések kapcsán az érintett települések önkormányzatai együttműködésükről biztosítottak. Az önkormányzatok az általunk összegyűjtött hulladék elszállításával és némi eszközbéli segítséggel járulnak hozzá a projekt sikerességéhez, én pedig vállaltam, hogy igyekszem minél több önkéntes, dolgos kezet verbuválni a feladathoz. Ebben a küldetésben számítok minél több segítő kézre. Hiszem, hogy sokunk számára fontosak a természeti értékeink, ezért arra buzdítom a jelentkezőket, hogy billentsünk közös erővel a természetvédelem mérlegén és teremtsük meg közösen az egyensúlyt!

Természetvédő civilként különösen fontosak számomra a hazánkban található zöld területek, így 2022 tavaszán már sikeresnek bizonyult egy ehhez hasonló hulladékmentesítő nap megszervezése a Nyugat-Cserhátban. 32 önkéntessel közel 60 m3 (!) illegálisan lerakott hulladéktól sikerült megszabadítanunk a területet. Erről az következő cikkek olvashatnak részletesebben: Közösségi hulladékmentesítés

Ha szívesen csatlakoznának a felhívásom alapján ezekhez a szemétszedési alkalmakhoz, kérem, töltsék ki a regisztrációs űrlapot az adott eseményre vonatkozóan. Hálásan köszönöm, ha mellém állnak, hiszen sok kicsi sokra megy!

Amennyiben nincs lehetőségük fizikailag részt venni a hulladékmentesítési napon, kérem segítsék toborzásomat azzal, hogy minél több, a témában érdeklődő emberhez eljuttatják ezt az információt.

Együttműködésükben bízva,
Tisztelettel: Menyházi Regina e.v.szabadúszó túravezető


Szemétszedés – Nógrád – 2023. március 18. – szombat
Nógrád, Rác-hegy

Mindig örömteli tapasztalás, amikor civil kezdeményezés kapcsán partnerekre találok helyi érdekeltségű önkormányzatokban. Ez a mostani kezdeményezésem nem másról szól, mint egy a Börzsöny Natura 2000 hálózat részéhez közel eső területének hulladékmentesítéséről. A Nógrád község önkormányzatával történő együttműködés keretein belül szeretnénk a sok év alatt felhalmozott, illegálisan lerakott hulladéktól tehermentesíteni a Rác-hegy környezetét. Ehhez a nem kis vállalkozáshoz LELKES ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK, akik segítségükkel hozzájárulnak a terület megtisztításához.

  • Időpont: 2023. március 18. (szombat), 10:00 – 14:00
  • Találkozó és eligazítás: 10:00 – Nógrád, Ráchegy dűlő
  • Utazás: egyénileg*

Amivel segíteni tudod a munkánkat

  • a két kezeddel (ha van, hozz magaddal erre alkalmas kesztyűt is)
  • lapáttal, vasvillával
  • madzaggal
  • talicskával
  • erős anyagú (sittes)zsákkal

Amit biztosítunk számodra

  • a munkához szükséges kesztyű (korlátozott számban)
  • a munkához szükséges zsákok (korlátozott számban)

Szemétszedés – Szilágy-patak környezete – 2023. április 1. – szombat
Püspökszilágy és Váckisújfalu, Nyugat-Cserhát

Mindig örömteli tapasztalás, amikor civil kezdeményezés kapcsán partnerekre találok helyi érdekeltségű önkormányzatokban. Az idei második kezdeményezésem nem másról szól, mint egy a Nyugat-Cserhátban található, az  Országos Ökológiai Hálózat részéhez tartozó terület hulladékmentesítéséről. A Püspökszilágy és Váckisújfalu községek önkormányzataival történő együttműködés keretein belül szeretnénk a területen összegyűlt hulladéktól tehermentesíteni a Szilágy-patak környezetét Püspökszilágy és Váckisújfalu között. Ehhez pedig LELKES ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK, akik segítségükkel hozzájárulnak a terület megtisztításához.

Amivel segíteni tudod a munkánkat

  • a két kezeddel (ha van, hozz magaddal erre alkalmas kesztyűt is)
  • lapáttal, vasvillával
  • madzaggal
  • talicskával
  • erős anyagú (sittes)zsákkal

Amit biztosítunk számodra

  • a munkához szükséges kesztyű (korlátozott számban)
  • a munkához szükséges zsákok (korlátozott számban)

forrás: NaTúra

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

OEE Szaktudás Füzetek 2.

Következő cikk

Exkluzív szobrok alkotója



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…