FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mennyire természetközeli az európai erdőgazdálkodás?

A CEPF (magán) és az EUSTAFOR (állami), mint erdőgazdálkodókat összefogó szervezetek tartottak március 10-én webináriumot az európai erdőgazdálkodás természetközeliségéről, s utólag ennek teljes video anyag és előadási anyagai is elérhetőek (angolul).

A február 28-i FATÁJ cikkben jeleztük előre ezt a webináriumot.

Az alábbi képre kattintva pedig elérhetjük utólag a webinárium teljes anyagát.

Az esemény sajtóanyaga, a 2 óra 28 perces videó és az előadások címfordításai és letölthető vetített anyagai az alábbiakban:


Az EU ambiciózus éghajlattal és biológiai sokféleséggel kapcsolatos célkitűzéseihez való hozzájárulás érdekében a Bizottság iránymutatást dolgoz ki a “természetközeli” erdőgazdálkodásról. A téma körül folyó vita nagyon polarizált. A kiegyensúlyozottabb vita érdekében az európai erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok képviselői szakértői webináriumot szerveztek a kérdés megvitatására: “Mennyire “természetközeli” az európai erdőgazdálkodás?” Az esemény fő céljai között szerepelt annak tisztázása, hogy mit lehet “természetközeli” erdőgazdálkodás alatt érteni, és mi lehet a legjobb stratégia az uniós erdők jövője szempontjából: az aktív védelem vagy a passzív megőrzés.

A rendezvényen magas szintű kutatási szakértők vettek részt, akik Európa számos régiójából érkeztek, valamint mintegy 200 résztvevő.

A meghívott szakértők adatokat szolgáltattak az európai erdők jelenlegi állapotáról, és megvitatták a hosszú távú egészségük és ellenálló képességük biztosításához szükséges jövőbeli lehetőségeket és intézkedéseket. Az Európa-szerte megtalálható erdőtípusok nagyfokú változatossága szükségessé teszi a különböző megközelítések és intézkedések bevonását mind uniós, mind nemzeti szinten.

Napjainkban a fenntartható erdőgazdálkodás Európában a természetes folyamatokat utánzó erdőgazdálkodási megközelítések nagy változatosságát kínálja. Ezért kulcsfontosságú az Európában jelenleg alkalmazott erdőgazdálkodási gyakorlatok jobb magyarázata, hogy értékelni lehessen azokat, amikor összehasonlítjuk őket azzal, amit minden egyes helyi viszonyok között “természetközeli” erdőgazdálkodásként lehet meghatározni. A helyes gyakorlatok megerősítése megvalósítható út lehet, feltéve, hogy nem alkalmaznak egyformán érvényes szabályokat, és biztosítják az egyensúlyt a környezeti, társadalmi és gazdasági pillérek között.

Az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók tisztában vannak az uniós célkitűzések elérésének fontosságával, és nyitottak a további együttműködésre, valamint a politikai döntéshozókkal és más érintett szereplőkkel való szinergiák megtalálására. Tagjaink gazdag terepi tapasztalatait felajánljuk, hogy hozzájáruljunk az EU erdészeti politikájával kapcsolatos vitákhoz. Reméljük, hogy ez a webinárium ugródeszkaként szolgál majd a “természetközeli” erdőgazdálkodásról szóló további vitában.

Az előadásokhoz vetített pptx-ek pdf változatai:

Prof. Jürgen Bauhus: Az éghajlatváltozás enyhítésének, az alkalmazkodásnak és a biológiai sokféleség megőrzésének integrálásával kapcsolatos kihívások az európai erdőkben (22 lap)

Dr. Andrzej Talarczyk: Mit tanulhatunk az európai erdőkre vonatkozó nemzetközi statisztikákból? (5 lap)

Prof. Tudor Stancioiu: Aktív vagy passzív természetvédelem – melyik utat kövessük a nagy léptékű biológiai sokféleség érdekében? (8 lap)

Prof. Dorota Dobrowolska: Az SFM (tartamos erdőgazdálkodás) mint természetalapú megoldás a többszörös célkitűzések megvalósítására – mennyire áll távol a jelenlegi gazdálkodási gyakorlat a természetközeli(bb) erdőgazdálkodástól Közép- és Kelet-Európában? (4 lap)

Prof. Tiago Domingos: Multifunkcionalitás a funkciók elkülönítésével szemben: Ellentétben állnak-e az erdők biológiai sokféleséggel kapcsolatos érdekei a termelési funkciókkal? – Portugál esettanulmány. (3 lap)

Prof. Pasi Rautio: Hogyan lehet a természetes dinamikát utánozni az északi erdők kezelésével? (5 lap)

Az előadók életrajza (4 oldal)

Forrás: CEPF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vadregényes túraútvonalak az országban

Következő cikk

Erdei nagytakarítás egyenruhában és civilben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések