FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Őserdő öngyógyulása

Évszázadok helyett akár két évtized is elegendő, hogy egy kipusztított őserdő magától helyreálljon. Erre a meglepő felfedezésre jutottak francia és elefántcsontparti kutatók, amikor az afrikai ország középső részén egy kisebb, ma már védett területet vizsgáltak.

Korábban ott illegális kakaótermesztés folyt (az országból származik a világ kakaóbabtermésének közel a fele), de egy ideje felhagytak vele. A kutatók azt tapasztalták – számoltak be a francia Le Monde napilapnak –, hogy két évtized alatt, mindenféle emberi beavatkozás nélkül, 80 százalékosan helyre tud állni egy őserdő struktúrája, életközösségének szaporodóképessége és növényeinek sokszínűsége, miközben az ott maradt kakaócserjék haldokolnak.

kakaóbab ültetvény árnyékot adó lombkorona alatt

Ez a gyorsaság csak részben magyarázható a mérsékelt klímánál melegebb és nedvesebb éghajlat ösztönző hatásával. Mint az egyik kutató, Bruno Hérault elmondta, nagy szerepet játszanak benne a természetes „magbankok”, vagyis a korábban a területen élt növények földben megbúvó magvai, amelyeket nem tudott elpusztítani a mezőgazdasági termelés, és sokat számít az állatok közreműködése is.

Megfigyelték, hogy a legnagyobb fák termeszvárakon vagy azok mellett nőnek, mivel ezek a rovarok alaposan átforgatják a talajt, és segítik az ásványi anyagok felszínre kerülését. A denevérek és a madarak pedig sokat tesznek a magvak szétterítéséért.

A legnehezebb épp a háborítatlanság biztosítása: a Magyarországnál három és félszer nagyobb Elefántcsontparton az elmúlt 60 évben az erdőségek négyötödét irtották ki az intenzív és sokszor illegális kakaótermesztés miatt, ezért sok helyen fegyveres erdészek vigyáznak a fák nyugalmára.

forrás: greenfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Következő cikk

Önkormányzatok szerepe az energiaközösségekben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések