FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Önkormányzatok szerepe az energiaközösségekben

Önkormányzatok szerepe az energiaközösségekben címmel rendezett workshopot a LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. 2022. április 13-án, a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában.

Az energiatermelésben és fogyasztásban alapvető átalakulások folynak. A klímaváltozás kihívásai, valamint a termelési és informatikai technológiák fejlődése lehetővé és szükségessé tettek egy decentralizációs és demokratizálódási folyamatot az energiaszektorban is.

A nagyerőművek mellett (és helyett) egyre több a megújuló energiára alapozó, kisméretű villamosenergia-termelő egység, melyekben nemcsak nagy befektetők, hanem közvetlenül az energiafogyasztó polgárok is érdekeltek lehetnek tulajdonosként. Ezen folyamatok elősegítéséről két EU irányelv is rendelkezik, melyeket a Villamosenergia-törvényben hazánk is átültetett a hazai jogrendszerbe.

A folyamat egyik fontos eleme az energiaközösség.

Az energiaközösség önkormányzatok, vállalatok, egyéb szervezetek és polgárok (természetes személyek) bármelyikének jogi személyben megtestesülő együttműködése, annak érdekében, hogy ezen szereplők közvetlenül bekapcsolódhassanak az energiatermelésbe és fogyasztásba (illetve egyéb a törvényben felsorolt energetikai tevékenységekbe) a maguk és a közösség kezdeményezésére és hasznára. A megújulóenergia-közösségek létrehozását a magyar állam több eszközzel és több forrásból is támogatja.

A rendezvény fő célja az volt, hogy a LENERG Nonprofit Kft-n belül bejelentsük, hogy megalakult az Energia Közösségi Tudásközpont. Fő feladata, hogy elősegítse a régióban a közösségi energia projektek megvalósulását. Mind az energetikai, mind a forrás pályázásban összegyűlt tapasztalataival, pl. az Interreg Europe programon belül megvalósult COALESCCE projekt keretében összegyűjtött nemzetközi tudással, hozzá kíván járulni ezen közösségek megalapításához és elterjedéséhez.

Az energiaközösségek létrehozására irányuló projekteket hazai szinten az MVM Optimum Kft. is támogatja, koordinálja.

forrás: LENERG Energiaügynökség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Őserdő öngyógyulása

Következő cikk

25 ezer facsemetét ültetett Budapesten a Pilisi Parkerdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések