FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román őserdők védelme

Több mint 26 ezer hektárnyi erdőfelületet vezettek be 2021-ben az őshonos és kvázi őshonos erdők nemzeti jegyzékébe – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A 2021. december 15-én bemutatott Katalógus – 12. kiadásában – összesen 70 069 hektárnyi területet tartottak nyilván, ebből 8 759,8 hektár őserdőt és 61 489,2 hektár kvázi-őserdőt.

“Örömmel jelenthetem be, hogy 2021-ben több mint 26 000 hektárnyi őserdőt és kvázi-őserdőt sikerült beillesztenünk a Nemzeti Katalógusba (Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine). Kötelességünk megvédeni ezeket az erdőket, amelyek az utolsó olyanok közé tartoznak a Földön, ahol a természet a legtisztább formájában, az ember által érintetlenül él tovább. Szakemberek szerint Románia rendelkezik az egyik legnagyobb területű ilyen erdővel, amely mögött több millió évnyi evolúció áll. Közös erőfeszítéssel sikerült tehát ezeket a különleges természeti értékeket védelem alá helyezni. És természetesen nem állunk meg itt. Folytatni fogjuk a munkát, hogy további hasonló területeket azonosítsunk, amelyek bekerülnek a katalógusba” – jelentette ki Tánczos Barna.

A Katalógusban szereplő erdőhelyszínek .shp formátumban, sztereó 70 vetületben történő térbeli átültetése 98%-ban elkészült, és már elérhető az intézmény honlapján – közölték a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium (MMAP) képviselői.

szerk: Tóth János, forrás: Agerpres.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Romsilva erdőfelújításai

Következő cikk

Karácsonyfák energetikai hasznosítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések