FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

100 éves a Jeli Arborétum

Bugán József, Harangozó Bertalan, V. Németh Zsolt, Orbán Lajos és Ruborits Tamás az évadnyitón Forrás: Szendi Péter

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. jelképesen megnyitotta az idén százéves Jeli Varázskert új szezonját pénteken. Megkoszorúzták Ambrózy-Migazzi István sírját, majd bemutatták az elmúlt évek fejlesztéseit.

A rendhagyó áprilisi évadnyitó nem volt véletlen. Szeretnék ugyanis a kert jelenleg májusra koncentrálódó látogatottságát kitolni és áprilistól szeptember végéig új látványos elemekkel vonzóvá tenni a természetszerető emberek számára. Az Ambrózy-sírkertben a koszorúzás előtt Ruborits Tamás, az arborétum vezetője elmondta, hogy Ambrózy-Migazzi István 100 évvel ezelőtt kezdte meg az arborétum kialakítását. Haláláig mindössze 11 évet tölthetett a kert gyarapításával, de ezalatt több ezer rhododendront ületett el. Jeli jelképe a reménynek is. 

Ambrózy a trianoni békediktátum következtében elvesztette a kertjét Malonyán, és haza kellett térnie, de nem adta fel, hanem új álmokat szőtt itt, a Vasi Hegyháton. A koszorúzás után a kertben Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy a Jeli Arborétum Közép-Európa legnagyobb természetes kertje. 

Az erdőgazdaság az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósított meg az élő gyűjteményben. Ruborits Tamás elmondta, hogy 2016-ban adták át a magnóliagyűjteményüket, mely 67 különböző liliomfaféle 300 egyedét tartalmazza. 2019-ben gróf Ambózy-Migazzi István születésének 150. évfordulója tiszteletére 150 különböző nárciszfajt ültettek, minden fajtából 100 példányt. Az idei évben 13 millió forintos fejlesztést valósítottak meg. Új öntözőrendszer készült, mely a nyári hortenziavirágzást fogja elnyújtani és a szépségét emelni. A látogatóknak pedig három helyen párakapukat alakítottak ki. A 100 éves jubileum alkalmából több mint 140 különböző növényfaj 600 példányát ültették el a kertben. Létrehoztak egy 14 fajból álló hársgyűjteményt is, ami egyedülálló Közép-Európában. 

– Több mint 50 éve minden évben legalább egyszer eljövök ide – kezdte beszédét V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. – Idén is itt vagyunk, hogy a természetet és azon is túl az életet ünnepeljük. Mert itt élet van, és minden évben újra élet sarjad, emlékeztetve bennünket arra, hogy pusztíthat világjárvány, vagy dúlhat háború, a természet mindig megtalálja a továbblépés, a továbbélés lehetőségét. Tanulnunk kellene tőle. 

Harangozó Bertalan kormánymegbízott kiemelte: – Legyen előttünk példa az alapító gróf, ugyanakkor ne feledkezzünk el azokról az elkötelezett utódokról, erdészekről, természetet kedvelő emberekről, akik biztosították az elmúlt 100 évben a folytonosságot, fenntartották, bővítették és fejlesztették a kertet.

forrás: VAOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

11 millió hektár esőerdő tűnt el tavaly

Következő cikk

Az ENSZ-EGB körforgásos gazdaság platformot indít



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések