FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Évadnyitó Jeli Nap a Varázskertben

Pálmafa alatt nyugszik a pálmafák alatt született kertalapító – A Jeli Arborétum hagyományos évadnyitó rendezvényén faültetéssel is emlékeztünk Ambrózy-Migazzi Istvánra, a Virágos Grófra. Hagyatékát a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gondozza és fejleszti.

A Jeli Arborétum megalapítója, gróf Ambrózy-Migazzi István 1869-ben Nizzában született. A jogász, dendrológus, botanikus életcélja a mi természeti körülményeink között egy „örökké zöldellő kert” létrehozása volt. 1922-ben kezdte meg a munkát a családi birtokon, Jelihálás területén. 1933-ban Tanán hunyt el. Az arborétum melletti síremlékénél Ruborits Tamás főkertész idézte fel az alkotó életútját. A Nizzában, pálmák alatt született gróf tiszteletére, halálának 90. évfordulója alkalmából mostantól egy télálló kínai kenderpálma őrzi örök nyugalmát. A faültetés után a résztvevők: V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Vas Megyei TIT Egyesület, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesület tagjai, Tanakajd önkormányzatának képviselői helyezték el koszorúikat a síron.

A Jeli Arborétum évadnyitó ünnepsége a magnóliásban folytatódott.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jeli Varázskertben minden évben új lehetőséget kapunk arra, hogy nyissunk a szépre, a csodára, a varázslatra, hiszen hajlamosak vagyunk a problémákra fókuszálni, bezárkózni, pedig nagy szükség van a gyermeki szépre-jóra való nyitottságra. „A Virágos Gróf az I. Világháború tragédiája után látta még a világban a csodát és arborétumot telepített. A viszályos XX. században békés együttélésre tanította a kaukázusi, balkán, amerikai, japán, kanadai és kínai növényeket, egy zűrzavaros, elutasító világban létrehozta a befogadás terét. Ambrózy-Migazzi István a nehéz időkben virágokról álmodott. Nem csillapítják az éhünket, szomjunkat, meleget sem adnak, egyszerűen csak szépek. Nyitni viszont nagyon tudnak. Ki itt belépsz, töltődj fel minden reménnyel!” – zárta beszédét az államtitkár, miniszterelnöki biztos.

Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetője, az arborétum főkertésze erdőgazdaságunk eddigi és a varázskert további fejlesztéseiről beszélt.

„Áprilistól 150-féle nárcisz és 67 fajta magnólia, judásfák és fűszercserjék, később az Európa-hírű rododendron-gyűjteményünk, majd a csillagsomok, hegyi babérhangák és hortenziák csábítják a látogatót a Varázskertbe. A következő időszakban az őszi látnivalókat erősítjük, amelyek az ország minden pontjáról ide vonzzák a turistákat: például az Észak-Japán Hokkaidóban honos juhar- és nyírfagyűjteményt hozunk létre, Amerika keleti részén, az Appalache-hegységben honos vöröstölgy és hikoridió erdőfoltokat ültetünk, és a tervek között szerepel a vermonti ősz, vagy ahogy az amerikaiak mondják, a vérző fák havának megidézése olyan fajok telepítésével, amelyek októberben húsvörösre színeződnek éppúgy, mint az Atlanti óceán partvidékein. A klímaváltozásra tekintettel különleges és hazánkban még ritkán látható növényeket telepítünk, például pisztáciát, az olajfát, a télálló banánt és eukaliptuszt.”

A Jeli Nap ünnepségén díjaztuk az Agrárminisztérium Magyarország legszebb erdeit és az állami erdőgazdaságokat bemutató nyereményjátékának a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdei helyszíneire szavazó nyerteseit: Balogh Albertet, Csapóné Nagy Bernadettet, Pecsenka Vincét és Szabó Klaudiát köszöntöttük. Ketten közülük személyesen vették át ajándékcsomagunkat. 

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

EPF gyorstájékoztató a falemezipar tavalyi évéről

Következő cikk

Madarak és fák napja a Gyertyánosi Parkerdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések