FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Emléktábla avatás az Ambrózy-kastélynál

A Vas Megyei Kormányhivatal és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. együttműködésének köszönhetően márványtábla hirdeti, hogy a kastélyban élt és alkotott gróf Ambrózy-Migazzi István, a Jeli Arborétum alapítója, illetve a kastélyban működött 1945–1950 között a szalézi szerzetesrend P. Harangozó János SDB által vezetett rendháza és noviciátusa. Erdészek, kormányhivatali dolgozók, falubeliek és diákok is érkeztek az emléktábla avatására.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében elmondta: sok évtizedes mulasztást pótol a Vas Megyei Kormányhivatal és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. együttműködésében elhelyezett kettős tábla, amely egyrészt tiszteleg Ambrózy-Migazzi István, a virágos gróf személye és munkássága előtt, és emléket állít azoknak a szalézi szerzeteseknek is, akiknek itt volt a rendháza és újoncképzője 1945-től egészen elhurcolásukig. 

A kormánymegbízott helyi lakosok visszaemlékezései alapján megidézte azt a pillanatot, amikor 1950 júniusában, éjszaka megállt a teherautó a kastély előtt, álmukból puskatussal felverték a szerzeteseket, és felpakolták őket a teherautóra, miközben ők folyamatosan zsoltárokat énekeltek. – Ezzel és a többi szerzetesrend felszámolásával az egész magyar társadalom lett szegényebb – mondta Harangozó Bertalan. – A hívek millióit fosztották meg évtizedekre attól a sokfajta szolgálattól, segítségtől, támogatástól és értéktől, amit a szerzetesek nyújtottak. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte Ambrózy-Migazzi István arborétumteremtő munkásságának jelentőségét: a virágos gróf alapította Európa legnagyobb természetes kertjét, a Jeli Arborétumot. Ruborits Tamás, az erdészet kezelésében lévő Jeli Arborétum vezetője hangsúlyozta: a tanakajdi kastély jelentős szerepet töltött be Ambrózy-Migazzi István életében. 

Ambrózy-emléktábla avató, Tanakajd; Fotók: Szendi Péter

Itt nevelkedett, és itt is hunyt el. Tizenegy évet töltött itt gyerekkorában. A természet iránti szeretete is innen eredeztethető. A neves botanikus, Rapaics Rajmund korabeli feljegyzései alapján idézte meg Ambrózy szenvedélyes személyiségét és azt az időszakot, amikor az arborétum keletkezett. P. Csány Péter SDB rendházigazgató, a szombathelyi szalézi templom plébánosa a virágos gróf testvérének, Ambrózy Teréznek a személyét méltatta: már fiatalon kapcsolatba került a szaléziak szellemiségével, a szegények, az árvák megsegítését célzó tevékenységével. Később ott bábáskodott a szombathelyi szociális intézmények megszületésénél. Egész életét lefoglalta az emberek segítése. 1942-ben kelt az a végrendelet, amely a szaléziakra hagyta a kastélyt és a birtokot – ezzel teremtve meg a rendház létrejöttének alapjait. Sajnos a háború alatt a szovjet hadsereg feldúlta a kastélyt, a berendezése elpusztult. Így a szaléziak csak 1945-ben vehették birtokba az épületet. P. Harangozó János SDB személyének köszönhető a rendház és noviciátus kialakítása. Az emléktáblát Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Bugán József vezérigazgató leplezte le, Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános áldotta meg. Görcz Gyula Csaba polgármester pohárköszöntőjében elmondta: a településen eleven kultusza van az Ambrózy családnak. Minden évben egyhetes programsorozattal tisztelegnek a virágos gróf emléke előtt.

forrás: VAOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Polgárőrök közreműködésével is tisztulnak az erdők

Következő cikk

Faiparitörténet újra - emlékhelyek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések