FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyar részvétellel zajlik a XV. Erdészeti Világkongresszus

Magyarország kiemelt szerepet szán az erdőknek a klímaváltozás elleni fellépésben – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár Szöulban, a XV. Erdészeti Világkongresszus alkalmából. A hat évente megrendezett szakmai eseményen több mint tizenkétezer résztvevő foglalkozik az erdők kezelésének globális kérdéseivel.

Az Agrárminisztérium a legteljesebben egyetért a XV. Erdészeti Világkongresszus jelmondatában foglalt értékekkel, mely szerint az erdők fenntartása és kezelése segítségével zöld, egészséges és fenntartható jövőt építhetünk, mondta az eseményen a magyar delegációt vezető helyettes államtitkár.

Szentpéteri Sándor hozzátette, Magyarország jó úton halad, hiszen az elmúlt évszázadban megdupláztuk erdőterületünket, az Országfásítási Programmal pedig az utóbbi években ismét újabb lendületet adtunk a fával borított területek növelésének. A kormányzat célkitűzései világosak, 2030-ra a fával borított területek arányát 27%-ra növelik. Az ország karbonsemlegességi céljainak eléréséhez emellett a meglévő erdőállományok kezelése és aktív védelme is elengedhetetlen, hiszen emberi segítség nélkül maguk az erdők is áldozatai lehetnek a klímaváltozás következtében változó környezeti hatásoknak.

A Világkongresszuson a magyar delegáció elsősorban a fenntartható erdőkezelési módszerekkel és a körforgásos fagazdálkodással foglalkozó szekciók munkájába kapcsolódik be, miközben több kétoldalú találkozón egyeztetik az együttműködési lehetőségeket a magyar erdészeti szaktudás felhasználásáról például a sivatagos térségek fásításának tekintetében.

A magyar erdőgazdálkodás eredményei aktívan hozzájárulnak bolygónk környezeti állapotának javításához, így kiemelt célunk szakmai ismereteink megosztása és a partnerség építés, tette hozzá a helyettes államtitkár. Szentpéteri Sándor kiemelte, hogy hazánk jelentős erdészeti tudásbázissal rendelkezik, amely a Soproni Egyetem oktatási és kutatási tevékenységében jelenik meg a legteljesebben, emellett nemzetközi szinten is példaértékű erdei iskoláink fenntartható gazdálkodással kapcsolatos szemléletformáló tevékenysége, amelyet külön poszterben mutatnak be a konferencián.

Csóka Péter, a kongresszus főtitkár-helyettese

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faragó Sándor az MTA levelező tagja

Következő cikk

Zárul a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések