FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdők nélkül védtelenek vagyunk

A klímaváltozás negatív hatásai elleni küzdelemben az erdők a legfontosabb eszközeink és lehetőségeink. Megóvásuk és természetességük, ökológiai egyensúlyuk fenntartása jövőnk kulcskérdése és alapvető kihívása. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és az Erdészeti Tudományos Intézet szervezésében, 2022. február 10-én rendezett Erdészeti Tudományos Konferencián az erdők fenntartható kezelését támogató tudományos válaszokat, kutatási eredményeket ismerhette meg a közel ezer fős hallgatóság.

Több mint ezer tudós, kutató és a gyakorlatban dolgozó erdész szakember részvételével – helyszíni és online – zajlott február 10-én az Erdészeti Tudományos konferencia, amely környezetünk, társadalmunk és gazdaságunk alakulásában meghatározó szerepet játszó erdeink fenntartható kezelésével foglalkozott.

A konferencia egyik legfontosabb témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata. A kormány a klímasemlegességi célok elérésében kiemelten fontos eszközként tekint az erdőkre, ennek érdekében indította az országfásítási programot és védi a meglévő erdőállományt. A hatalmas szakmai érdeklődés is bizonyítja: létezik az a hazai erdészeti, természetvédelmi szaktudás, amely garancia az erdők fenntartható kezelésére – mondta nyitóbeszédében Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára.

Prof. dr. Fábián Attila rektori köszöntője

Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora a köszöntő beszédében kiemelte: szükség van az erdőkkel kapcsolatos felsőoktatás megújítására, amelyet a teljes szakmai közösség – a tudomány és a gyakorlat, a vállalati szféra – összefogásával kell megtenni. Megkezdtük a munkát, ez a konferencia fontos állomás ebben a folyamatban, hiszen az egyetemi modellváltás sikerességét is mutatja: az oktatás-kutatás és a gyakorlat közötti szorosabb együttműködés, ebben az elhangzó száz előadás és az 1000 résztvevő komoly eredmény – tette hozzá az egyetem rektora.

Dr. Somogyi Zoltán, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos tanácsadója leszögezte: a 2050-re kitűzött karbonsemlegességi célok eléréséhez szükség van a meglévő erdők elnyelési kapacitásának megőrzésére és az erdőterületek jelentős növelésére, egyúttal nagy hangsúlyt fektetve az erdők klímaváltozáshoz való alkalmazkodásának aktív segítésére is.

Mivel az erdők a klímaváltozás miatt folyamatos nyomás alatt állnak, paradigmaváltás nélkül nem ellensúlyozhatjuk a negatív hatásokat. Az erdők ellenálló- és regenerációs  képességének növeléséhez, immunrendszerük erősítéséhez a kulcs a biodiverzitás megőrzése, növelése és ha kell, helyreállítása, proaktív erdővédelmi beavatkozásokkal – hangsúlyozták előadásukban Dr. Csóka György, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos tanácsadója és Prof.dr. Lakatos Ferenc egyetemi tanár, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Erdőművelési és Erdővédelmi Intézete  igazgatója.

A plenáris előadásokat az erdészeti ágazatot átfogó nyolc szekcióülés követte, amelyekben az erdőgazdálkodás, az erdőleltározás és erdőleírás, az erdővédelem, a környezetvédelem és környezeti nevelés, a geomatika, a klímaváltozás, a műszaki, ökonómiai kérdések, az ökológia, a természetvédelem és végül vadgazdálkodás kérdéseit vitatták meg a résztvevők. Számos előadásban találhattunk példát – az új egyetemi működési modellnek megfelelően – a gyakorlat és a tudomány összekapcsolására. Így a Klímaváltozás szekcióban a Soproni Egyetemen folyó fejlesztési munkát ismerhettük meg, amely az erdőállományok változatosságát és kedvező mikroklimatikus viszonyait megőrző és fejlesztő erdőgazdálkodási döntések támogatására szolgál majd, hiszen mivel az érzékeny erdőállományok kiválasztása, stabilitásuk elősegítése kulcskérdés a megváltozott környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodásban.

A konferencia plenáris részének előadásait ezek a linken érhetik el az érdeklődők.

 forrás: AM Sajtóiroda

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A hobbikertektől az erdőgazdaságokig

Következő cikk

Faipari szakújságírót keresnekStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések