FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zárul a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka

A Fejér megyei Óbarokon tartott faültetéssel végéhez ért az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program második üteme. A napokban a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szakemberei az utolsó 10 ezer fő alatti településekre is kiszállítják az elültetendő fákat, amelyek még a nyári meleg beköszönte előtt a földbe kerülnek.

Zambó Péter az ünnepélyes ültetés előtt kiemelte, hogy a magyar kormány az elmúlt évtizedben elkötelezetten kiállt az erdők megőrzése és a fával borított területek gyarapítása mellett. Hozzátette: nemcsak beszéltek a klímaváltozás lehetséges megoldásairól, hanem konkrétan, a legkisebb településeket sem kihagyva cselekedtek, hiszen célul tűzték ki, hogy 2030-ra 27 százalékra fogják növelni az ország fával borított területeinek nagyságát. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta nem volt még olyan lendületű zöldítési program, mint a Településfásítási Program, hiszen két év alatt az ország 10 ezer fő alatti településeinek közel felében sikerült elültetni minimum 10, de a legtöbb helyen 30 sorfát. Így összesen 2020-2022 között 1350 településen összesen 36 ezer sorfa elültetésére került sor- tette hozzá.

Az Agrárminisztériumnak fontos partnere volt ebben a munkában a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és az Országos Erdészeti Egyesület, akik szakértő módon koordinálták a fásítás lebonyolítását, valamint külön említést tett a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. dolgozóiról is, akik gondoskodtak a fák neveléséről és szállításáról.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár jelezte, hogy a legtöbb fát, több mint 3600 darabot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ültették, összesen 132 településen. A legkisebb településekre is jutott fa, hiszen 8 olyan település is sikerrel csatlakozott a programhoz, ahol kevesebb, mint ötvenen élnek- közölte.

Zambó Péter beszélt a Vidékfejlesztési Program kapcsán elindított erdősítési támogatásról is, melynek köszönhetően az elmúlt két évben 42 ezer hektárt új erdő telepítésére pályáztak a gazdák.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium Országfásítási Programja több szervezetre is inspirálóan hatott, közülük a MOL-Új Európa Alapítvány március 1-jén indította el a Neked Zöldül programsorozatot, amelynek első fázisában több ezer sorfát ajánlott fel a 10 ezer fő feletti települések számára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az igénylési folyamat már elkezdődött, ahol a regisztrált városok kiválaszthatják az ősszel ültetendő fajokat.

Fotó: Fekete István

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő megemlítette, hogy a Településfásítási Programnak köszönhetően 1335 fával gyarapodott Fejér megye, ebből Óbarok 25 fát nyert el.    

Mészáros Kartal Óbarok polgármestere elmondta, hogy a fákat a Magyar Falu Program kapcsán felújított helyi óvoda udvarán fogják elültetni. 

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Magyar részvétellel zajlik a XV. Erdészeti Világkongresszus

Következő cikk

2000 facsemetét ültetett a Bagossy Brothers



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések