FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Cellulózhab katonai álcázáshoz

Ligninnel és zöld mikroalgával festett cellulóz alapú álcahab. Fotó: B: Päivi Laaksonen

A kutatóknak sikerült a cellulózt porózus, fény- és hőszigetelő, festhető habbá alakítaniuk. Az álcázási árnyalatokban a habot rövid távú terepmunkák során rejtőzködésre lehet használni.

Katonák, kirándulók és vadászok használhatják a habot sátor, jármű vagy tank elrejtésére.

Az álcázást arra használják, hogy a személyek vagy tárgyak beleolvadjanak a környezetükbe. A természetben és a ruházatban is a legegyszerűbb álcázási módszer az, ha a közelben lévő valamire hasonlító mintázatot használunk.

Manapság azonban már nem elég csupán vizuálisan utánozni a környezetet. A fejlett multispektrális érzékelési technológiák lehetővé teszik a célpontok kiszűrését számos módon, például a hősugárzás megfigyelésével.

Az Aalto Egyetem és a Hämei Alkalmazott Tudományok Egyetemének (HAMK) tanulmányában cellulózból könnyű és porózus habot állítottak elő, a habot pedig ligninnel és zöld mikroalgákkal erdei árnyalatúra festették.

A habot rövid távú álcázásra lehet használni erdei környezetben, sokoldalúbban, mint ahogyan az csak szövet felhasználásával lehetséges lenne.

A cellulózhabokkal kapcsolatos kutatások bőségesek, de a habok álcázásra felhasználása újdonságnak számít. A gyártási folyamat egyszerű, és a hab jó hőszigetelő is, ami megnehezíti a célpont észlelését például infravörös (azaz hő) érzékelőkkel.

A tanulmány szerint a ligninnel és mikroalgával stabilizált cellulóz alapú nedves hab olcsó és nem mérgezőek a környezetre. Használat után a hab spontán komposztálódik a természetben.

A vizsgálati eredmények jó alapot nyújtanak az anyag felhasználásához az álcázás további fejlesztésében.

Forrás: forest.fi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

ÉMI Nemzeti Mintaházpark

Következő cikk

Kortárs épület Hollandiából



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések