FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenntartható műanyag készülhet ligninből

Massachusettsben a Boston College vegyészei olyan megközelítést dolgoztak ki, amely fényt használ a lignin fenntartható műanyagokká történő átalakítására – számolt be a csapat nemrég az ACS Central Science című folyóiratban.

“Olyan katalizátort fejlesztettünk ki, amely fény hatására szelektíven képes lebontani a ligninben lévő specifikus kémiai kötéseket, így a lignin közepes méretű, oldható molekulákká, úgynevezett oligomerekké alakul át” – mondta Jia Niu, a Boston College vegyészprofesszor-asszisztense, a tanulmány társszerzője.

A csapat ezután az oligomereket fenntartható műanyagokká alakította át egy molekuláris ragasztóval, úgynevezett térhálósítóval való reakcióval – olvasható a jelentésben. A katalizátor által létrehozott oligomerek egyedi kémiai szerkezete miatt az így előállított műanyagok kémiailag visszabonthatók oligomerekre, és az oligomerekből és a térhálósítóból újraalkothatók.

szerk/ford: Tóth János, forrás: BioFuelsDigest

Előző cikk

Településfásítás - Aba

Következő cikk

Fenntartható fejlődési célok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések