FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A parafa egy megújuló erőforrás

A parafa egy igazán különleges, környezetbarát anyag. Parafa padlók, valamint hang- és hőszigetelő falburkolatok is készülnek belőle.

A parafa az egyik legfenntarthatóbb természetes anyag a bolygón. Megújuló, újrahasznosítható és biológiailag lebomló.

Nem véletlen, hogy a kellemes érzést keltő parafát előszeretettel használják jógastúdiók és óvodák padlóburkolatként, valamint a gyerekszobák és hálószobák világába is belopta magát. Kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően pedig falburkolatok is készülnek belőle.

A parafa egy rendkívül sokoldalúan felhasználható anyag, egy olyan megújuló erőforrás, melyhez nem kell kivágni egyetlen fát sem!

Csak a kérgét hántják le, amely újranő

A parafa valójában a paratölgy kérge, melyet kézzel hántanak le a törzsről anélkül, hogy a fa sérülne. Ez az eljárás teljesen biztonságos a fa számára. A növény nem sérül, és a lehántott kéregben nincsenek életfontosságú részek.

A hántolást követően a fa tovább él, és 9 év alatt tulajdonképpen újra termeli a különleges rétegét. Kérge minden begyűjtés után regenerálódik, és újra sima szerkezetű parafát kapunk.Ezért szokták a parafát a természet ajándékának is hívni.

A parafa több szempontból is különleges természeti képződmény. Méhsejt szerű struktúrával rendelkezik, amely 40 millió levegővel teli cellát tartalmaz köbcentiméterenként. Többek között ennek köszönhető egyedülálló rugalmassága, és szigetelő képessége.

Lakberendezés parafával – meleg hőérzetet adó padló

A parafa padlónak már a látványa is melegséget áraszt, mindemellett fizikailag is hőtartó, jól szigetel. Ez egy igazi meleg érzetet nyújtó, mezítlábas padló. Rugalmassága miatt is kellemes rajta járni.

Éppen ezért nagyszerű választás például gyerekszobába. Egy kisgyermek nyugodtan papucs nélkül is játszhat rajta anélkül, hogy felfázna, ha pedig elesik nem üti meg magát.

A parafa parketta igazán hangulatos nappalikban is, barátságos tereket alakíthatunk ki otthonunk bármely szegletében, és egy hálószobát is meghittebbé varázsol. Mivel könnyen tisztítható, a konyha kialakításánál is szóba jöhet a hagyományos kőpadló helyett.

Kiváló hang- és hőszigetelő – házakat, lakásokat szigetelnek vele

Kevesen tudják, de a parafa kiváló hang- és hőszigetelő, valamint rezgéscsillapító hatású, ezért házak, otthonok külső és belső falszigetelésre is használják.

A hőszigetelő parafa „leveszi a falak húzó hidegét”, és javítja a hőérzetünket. Hűvös, északi falakat melegebbé, otthonosabbá tehetünk segítségével.

A parafa szigetelés egyszerre véd a hidegtől és a kellemetlen zajoktól is, mindemellett a fal természetes szellőzését nem gátló védelmet ad, mivel a levegőt természetes módon átereszti.

Összhangban a természettel

A fenntartható építészetben elsődleges szerep jut a környezetbarát, természetes alapanyagoknak, melyek egyáltalán nem terhelik a környezetet, és hulladék sem keletkezik, mert 100%-ban lebomlanak.

Ha minél több természetes anyagot hozunk be otthonunkba, azzal olyan kellemes és barátságos életteret alakíthatunk ki, amely összhangban van a természettel is.

A LAURUM egy környezetbarát parketta és padló kereskedés, akik a fenntartható építészet egyik hazai képviselői. Kínálatukban parafa parketták és falburkolatok is megtalálhatók.

forrás: ImpressMagazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter

Következő cikk

Tűzifa külkereskedelem 2015-2021.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések