FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mercer Lignin Center üzemben

A Mercer a közelmúltban avatta fel a legmodernebb, 1000 kg/nap kapacitású ligninközpontját Rosenthalban.

Ez egy teljesen integrált (1000 négyzetméteres helyigényű) kísérleti üzem – Németországban az első ilyen -, amely raktárhelyiségeket, helyszíni vezérlőhelyiségeket, irodákat és laboratóriumi munkaállomásokat is magában foglal. A cellulózgyárba való integráció biztosítja a zökkenőmentes működést, és lehetővé teszi a különböző lignintípusok előállítását.

A Mercer Lignin Center megnyitása egyben a Mercer egyetemekkel, kutatóintézetekkel és más ipari vállalatokkal – a faipari alapanyagipartól az akkumulátorcellák iparáig – való szoros együttműködésének kezdetét is jelenti, amelynek célja a lignin anyagok biogazdaságba való integrálásában rejlő lehetőségek kiaknázása.

A Mercer Rosenthal a német és közép-európai papír- és papírzsebkendőgyártás alapanyagát, a kraft cellulózt állítja elő. Az éves termelési kapacitás 360 000 ADMT. A Mercer Rosenthal emellett a legnagyobb szilárd biomassza alapú erőművet is üzemelteti Türingiában, több mint 400 megawatt hőkapacitással és 57 megawatt elektromos kapacitással. A Mercer Rosenthal cellulózgyártásának fontos bioalapú mellékterméke a tallolaj, amely a vegyiparban a fosszilis termékeket helyettesíti. A lignin a Rosenthal meglévő biotermék-portfóliójához csatlakozik.

A Mercer International Inc. a faalapú termékek globális gyártója, telephelyei Németországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában találhatók. A Mercer évente mintegy 2,3 millió tonna cellulózt, mintegy 1 millió köbméter fűrészárut, 210 000 köbméter keresztrétegelt falemezt (CLT), 45 000 köbméter ragasztott fűrészárut (glulam) és 17 millió raklapot gyárt. Ezenkívül a feldolgozott fát biokémiai termékek, például tallolaj, terpentin, metanol és bioenergia előállítására használják fel.

szerk/ford: Tóth János, forrás: MERCER

Előző cikk

Innovációk a Ligna23 vásárról

Következő cikk

Német Erdők Napjai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések