FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Green City workshop

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a környezet védelme, az ökológiai, szociális, kulturális és gazdasági fenntarthatóság érdekében 2020-tól szemléletformáló rendezvénysorozatot indított, hogy felhívja a figyelmet mindannyiunk személyes érintettségére, a klímaváltozásra, a természeti erőforrások csökkenésére és az ökoszisztémák sérülékenységére vonatkozóan.

A rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tudományos értékű előadásokat és közérthető formában ismertetett jó gyakorlatokat hallgathassanak, annak érdekében, hogy a saját felelősség felismerhető legyen mindenki számára, hogy a közös hang megtalálásával a közös cselekvés eredményre vezethessen.

A legutóbbi eseményen Green City címmel Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Tudásközpont vezetője tartott előadást. Elmondta, hogy jelenleg a körforgásos gazdaság minden ágazatban egyrészről kihívás, másrészről lehetőség, hogy megvizsgáljuk az eddigi folyamatainkat, technológiákat és az értékláncokat, hogy miként tudnak reagálni erre az új gazdaságra való átállásra. A világ nagy tagállamai azon dolgoznak, hogy generálisan nem csak a gazdaság, hanem a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság is összekapcsolódjon.

Majd az építési területre áttérve elmondta, hogy az építési növekedés nem áll meg, a lakóépületek száma a jövőben is nőni fog, de az a terület, ahová lehet építeni az nem elegendő. Az új építkezések nagyon sok hulladékot termelnek, sok vizet használnak fel, az alapanyag ellátáshoz szükséges nyersanyagok kimerülőben vannak. Viszont az épületekben bent maradnak az alapanyagok, amik akár tekinthetők építőipari alapanyag raktárként, ki lehet belőle venni és újra fel lehet használni azokat. További probléma, hogy az épületekkel ugyan hosszú távra tervezünk, de a romló időjárási állapotoknak, az emelkedő hőmérsékletnek, a magas UV sugárzásnak, a heves esőzéseknek már nem állnak annyira jól ellen az infrastrukturális elemek, könnyebben repednek, gyorsabban porladnak. A tudomány ezekre a problémákra keresi a választ, ugyanígy a GREENOLOGY Tudásközpont is, kutatásaiban a green retrofit, a moduláris építészet, az innovatív építőanyagok, termékek, technológiák, illetve az innovatív újrahasznosítás területeit vizsgálta. A kutatás eredményeit egy 4 kötetes kiadványban jelentették meg, amik elérhetők a Tudásközpont weboldalán.

Az előadásokat Wettstein Domonkos PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszék tanszékvezető helyettese, egyetemi adjunktusa folytatta. Témájában a Balaton építészetét vizsgálta a „Green Cities” gondolkodásmód szempontjából. Az említett szemlélet szerint vissza kell kapcsolni a településeket a körülöttünk lévő ökoszisztémába, fontos szempont a fenntarthatóságra való törekvés, az integráltság és az interdiszciplinaritás.

Az előadók kérdésekre válaszolva zárták le a rendezvényt, és közös konklúzióként a téma folytatásában állapodtak meg, mert ezek azok a szemléletformáló események, amik hatására a közös cselekvés felgyorsulhat.

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének szervezésében korábban tartott előadásokról készült videók az alábbi oldalon találhatók meg: https://balatonregion.hu/

forrás: Greenology

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

I Love Bükk - új kiadvány

Következő cikk

60. Salone del Mobile.Milano



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések