FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megalakult a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztal

A GREENOLOGY Tudásközpont szervezésében megalakult a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztal, a hazai építésgazdaság szakmai és érdekképviseleti szervezeteinek szakmai platformjaként.

A Tudásközpont alapvető missziójának tekinti, hogy támogassa a hazai vállalatokat a zöldfejlesztési, zöldinnovációs tevékenységük megkezdésében. Emellett a Tudásközpont igyekszik bemutatni a legkurrensebb hazai és nemzetközi zöldmodernizációs újításokat, termékeket, eszközöket, eljárásokat és eredményeket. Központunk mindemellett tudományos kutatásokat is folytat – hangsúlyozta Prof. Dr. Boros Anita egyetemi tanár, a Központ vezetője.

A Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztalt – a Központ első nagy tudományos kutatási projektjéhez is kapcsolódóan – elsődlegesen azért hívtuk életre, hogy az építésgazdaság gyakorlati szereplőivel megvitassuk az aktuális szakmai, technológiai, környezetgazdasági és zöldgazdasági kérdéseket, a tudományos kutatások gyakorlati aspektusain túl az építésgazdasági képzési, továbbképzési lehetőségeket és nem utolsó sorban a hazai zöld építésgazdasági innovációk piacra jutásának lehetséges módozatait.

A Kerekasztal augusztus 31-ei alakuló ülésén Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy az építőipari termelés volumene 2021 júniusában összesen 27,8 %-kal volt magasabb 2020 júniusához képest, az épületek építése 25%-kal nőtt júniusban, 38,6%-kal májusban, valamint 2021 májusához képest összesen 3,5% volt a növekedés. Kiemelte azt is, hogy a technológiai trendek az építésgazdaságban is jelentős változásokat vetítenek elő. Ehhez a Kormány számos ponton biztosít forrásokat, támogatva a hatékonyságnövelő, korszerűsítő beruházásokat, ideértve az egyes új eljárásokat és módszereket is. A 2016-tól 2020-ig tartó időszakban az EU kétezer milliárd eurót költött infrastrukturális beruházásokra, hazánkban ez hozzávetőleg 14.000 milliárd forint volt, amely a következő ciklusban még tovább is növekedhet – hangsúlyozta az ágazatért felelős miniszter.

Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke  kiemelte, hogy az értéklánc szereplői egységesen pozitívan tekintettek előre 2021-re, különösen, hogy az idéntől hatályos kibővített csok-intézkedések és kedvezményes hitel ösztönzők, valamint az Otthonfelújítási támogatás jelentős keresletet generáltak a legtöbb szakipart vonzó lakáspiacon.  A járványhelyzetet követő tavaszi kilábalási időszak közben fellépő globális nyersanyag-árrobbanás és részbeni kínálatszűke jelentős értéklánc sokkot okozott a gyártási költségek jelentős emelkedésén keresztül, amelynek hatása végiggyűrűzött az értékláncon, jelentős nyomás alá helyezve a határidős nagyprojekteket és intézményi, támogatott beruházásokat. Ezzel párhuzamosan, részben a kapacitáshiány miatt a kivitelezési díjak is tovább növekedtek – különösen a lakossági magánerős területen. E kihívások mellett is, folyó áron elérhetőnek tűnik a 2019-es teljesítmény az év harmadik-negyedik negyedévében. Elnök úr hangsúlyozta továbbá, hogy az építésgazdaság tartós növekedését a meghozott intézkedések mellett kedvezően segítheti majd az importkitettség csökkentése, a tartósan erősebb forintárfolyam, valamint egyes lakáspiaci ösztönzők hatályának kitolása. Zárszavában Szarka László több quick-win lehetőséget mutatott be a körforgásos gazdaság erősítésére az építőiparban.

A Kerekasztal megismerhette a Tudásközpont aktuális kutatásának fókuszpontjait is: Huszár Barbara alprojektvezető bemutatta a green retrofit, a moduláris építés, illetve az innovatív építési anyagok és termékek tématerületeinek egyes kutatási kérdésköreit. Végezetül Buruzs Adrienn, a kutatás másik alprojektjének vezetője ismertette azokat a kérdéseket, amelyek az építési-bontási hulladékok innovatív újrahasznosításának, újrafeldolgozásának kutatási fókuszpontjait érintik.

forrás: Greenology

Előző cikk

Kamaz gyár érkezik hazánkba

Következő cikk

Bútorgyári beruházás NemesnádudvaronStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

ÉKM lesz az ÉBM

Az Építési és Beruházási Minisztérium 2022. decemberétől Építési és Közlekedési Minisztérium elnevezéssel működik tovább. Lázár János építési és…
Total
0
Share