FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Országos Építőipari Konferencia

Április 6-án tartották az Országos Építőipari Konferencia 2022-t a 40. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás keretében az ÉVOSZ Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének szervezésében.

A szakkonferenciát Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjét a kiállítás mottójával kezdte: „Új időszámítás kezdődik! A kiállításon idén 16 ország 400 kiállítója jelent meg, a megújuló energiák képviselőinek külön pavilonnal.”

A konferencia előtt átadásra kerültek a Construma Díjak, melyekre azok a kiállítók pályázhattak, akik az elmúlt évben új, innovatív termékkel léptek a piacra. A 21 pályázatból 7 termék kiállítója nyert el díjat, amelyek mindegyike figyelembe vette a fenntarthatósági szempontokat is a pályázata során.

Gyutai Csaba az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos nyitotta meg a konferenciát. Elmondta, hogy a szektor a pandémiát követően húzóágazat lesz, továbbra is stratégiai szerepe van a kormányzat szempontjából.

A konferencia első témájáról, „Az építésgazdaság fejlesztését szolgáló kormányzati elgondolások megvalósulása” címmel Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára beszélt. Elmondta, hogy Magyarország történelmének legnagyobb 10 éves országépítése valósul meg. Legfontosabb víziójuk, hogy ez fenntartható, környezetvédő, modernizált és digitalizált technológiák mentén valósuljon meg.

A következő előadást a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője, Prof. Dr. Boros Anita tartotta meg a körforgásos építésgazdaság kutatási háttere témában. A fenntarthatósági trichotómiával kapcsolatban ismertette, hogy a fenntarthatóság és az építőipar kapcsolatának tekintetében a legfőbb problémát a jelentős környezeti lábnyom és az éghajlati kitettség jelenti. A hazai kutatások kapcsán a központvezető bemutatta a Tudásközpont Projektjének eredményeiről megjelent kiadványokat, amelyek az alábbi témák feldolgozásával foglalkoznak: a green retrofit, a moduláris építészet, az innovatív építőanyagok, termékek, technológiák, valamint az innovatív újrahasznosítás a zöld építésgazdaság területén. Prof. Dr. Boros Anita az előadásának utolsó részében felhívta a figyelmet az oktatás és a szemléletformálás fontosságára, amit Foster 2001-es kijelentésével támasztott alá, miszerint a fenntartható magatartást nagymértékben befolyásolhatja a képzési rendszer és annak minősége. Ezt a szemléletet hivatott fejleszteni a Tudásközpont által nemrégiben közzétett „Mire figyeljünk, ha építkezünk, lakást vásárolunk?” Építési Energiahatékonysági KISOKOS is, amelyet meg is tekinthettek a résztvevők.

A konferenciát Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-ipari Tagozat elnöke, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója folytatta, előadásában a körforgásos építésgazdaság háttériparáról, valamint az építőanyag-iparról számolt be. Elmondta, hogy az eddig bekövetkezett és még a továbbiakban várható jelentős építőanyag áremelkedésnek az a pozitív hatása, hogy ebben a környezetben a szakemberek nyitottabbá váltak az alternatívákra, amelyek az építési hulladékok újrafelhasználására is kiterjed. Az elnök-vezérigazgató beszámolt továbbá a Hungarocell Zöld Program nevű kezdeményezésükről, illetve a moduláris építő rendszerekbe történő befektetéseikre is kitért.

A konferenciát Koji László, az ÉVOSZ elnöke zárta, zárszavában kiemelte, hogy az építőipari ágazat nyitott az újrahasznosítás vonatkozásában, ezzel is elősegítve a körforgásos gazdaság megteremtését.

forrás: GREENology

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

JESZ kreditpont ellenőrzés

Következő cikk

Zöld építésgazdaság aktualitásai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések