FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

OEE Szaktudás Füzetek

Megjelent az OEE Szaktudás Füzetek első része – új egyesületi kiadványsorozat – letölthetően is!

Az Erdészeti Lapok 2022. évi júniusi lapszámának tematikus különszámaként, OEE Szaktudás Füzetek című, új egyesületi kiadványsorozat első része jelent meg, Habitat-fák és holtfa az erdőben címmel. A most útjára indított szakmai füzetsorozat egy-egy kiemelt aktuális témakört tárgyal, a kapcsolódó társtudományok elismert szakembereinek legújabb kutatási eredményeit is felhasználva. Az OEE Szaktudás Füzetek a hazai erdőgazdálkodást alapjaiban befolyásoló, gyorsan átalakuló környezeti és gazdasági változások hatásaira kívánja felhívni a figyelmet, miközben szakmai ismeretterjesztő jelleggel és kifejezett személeltformálási céllal kínál megoldási lehetőségeket az erdészeti ágazatot érintő legfontosabb jelenkori és jövőbeni kihívások terén.

Felvezetőként az alábbiakban, Kiss Lászlónak, az OEE elnökének, a kiadványsorozat első számának előszavában megjelent gondolatait adjuk közre.

“Változó világban élünk, és ez alól erdész szakmánk sem kivétel. Gyors ütemben alakulnak át az erdőkre jelentős hatást gyakorló környezeti tényezők (klímaváltozás, biológiai inváziók), sokszor kiszámíthatatlan a gazdasági környezet, ugyanakkor nem kisebb ütemben változnak az erdőkkel, az erdőgazdálkodással kapcsolatos társadalmi elvárások is.

Történelmünk során, az adott korszak erdészei rendre felismerték, komolyan vették és kezelni tudták az erdőket érintő kihívásokat. Ma is az erdészek küldetése megfelelő válaszokat adni a napjaink körülményeiből és kívánalmaiból fakadó, új kérdésekre. Az ő feladatuk biztosítani az erdők fenntarthatóságát – a környezeti és gazdasági változásokhoz igazodva, a természetesség elvét követve, a társadalom igényeinek szolgálatában.

Nap, mint nap tapasztalhatjuk, hogy egyes változások hosszú időn át érvényes ismereteken és szakmai gyakorlatokon való továbblépésre késztetnek bennünket. E jelentős kihívásoknak való megfeleléshez sok esetben új tudásra is szükség van, az erdész szakma minden szegmensében.

Minél összetettebb problémával kerülünk szembe, eszköztárunkat annál inkább ki kell egészítenünk az erdővel foglalkozó társtudományok, új tudományágak bővülő és speciális ismereteivel.

Szakmánk újabb mérföldkőhöz érkezett. Kompetenciánk, képességeink és elfogadottságunk szükséges fejlesztése nem képzelhető el a változó körülményekhez igazodó megújulás, egyben szaktudásunk bővítése nélkül. Ennek felismerését először az erdészek köreiben kell megerősítenünk.

Az Egyesület a fentiek jegyében indítja útjára „OEE Szaktudás Füzetek”című, új sorozatát. A tervezett sorozat füzetei – az Erdészeti Lapok tematikus különszámaiként – évente egy-két olyan, jelentős és aktuális szakmai témakört fognak tárgyalni, amelyekkel kapcsolatban új ismeretekre, ha úgy tetszik szemléletformálásra van szükség. Többek között annak érdekében, hogy a fenntarthatóság eddiginél szélesebb körű értelmezése honosodjon meg a szakmai köztudatban. Szándékaink szerint a sorozat érdemben járulhat hozzá, hogy továbbra is magas szakmai színvonalon, hosszú távon tudjunk teljesíteni.”

“A jövő erdeiért ma kell cselekednünk!”

A füzet pdf. formátumban, díjmentesen, bárki számára elérhető és letölthető, az Országos Erdészeti Egyesület honlapjának Kiadványaink menüpontjából, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: OEE
Hírszerkesztő: Nagy László, Nyitókép fotó: Elmer Tamás
(MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzgyújtási tilalom 6 megyében

Következő cikk

Lezárult a Bölcs Fák projekt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…