FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

OEE Szaktudás Füzetek 3.

A Országos Erdészeti Egyesület 153. Vándorgyűlése alkalmából – melynek idén a házigazdája a Bakonyerdő Zrt. állami erdőgazdaság és helyszíne a balatonparti Zánka –  megjelent, a 2022-ben útjára indított OEE Szaktudás Füzetek kiadványsorozat következő, immár harmadik része, mely a jelenkori és jövőbeni erdőgazdálkodás egyik legfontosabb szakmai kérdéskörét, az erdő és víz, erdészet és vízgazdálkodás témáját mutatja be.

Az elmúlt évtizedekben a környezetünkben bekövetkezett változások (klíma, biodiverzitás, vízkörforgalom stb.), s emiatt a társadalom részéről megnyilvánuló fokozódó érdeklődés is ráirányította a figyelmet az erdők és a vízháztartás, az erdőgazdálkodás és a vízgazdálkodás közötti kapcsolat újra-, ill. átértékelésére.

Az OEE Szaktudás Füzetek harmadik száma az Erdő és víz – Erdészeti vízgazdálkodás” című kiadvány e problémakör megvilágítása céljával készült, erdész és erdőjáró nem erdész olvasók részére, ismeretmegújító és ismeretterjesztő szándékkal.

Az erdők és a vízviszonyok kölcsönös kapcsolatával foglalkozó kiadvány az erdőterület vízháztartásával, az erdőgazdálkodók vízviszonyokhoz való alkalmazkodásával, a vizek erdészeti célú hasznosításával – amelynek kedvező ökológiai és közjóléti hatása is figyelemre méltó – a vízkárok mérséklésével, valamint az erdei vízterek elővilágával összefüggő ismereteket igyekszik összefoglalni, amelyet együttesen erdészeti vízgazdálkodásnak lehet nevezni.

A víz erdőben tartása, a vízpótlás, az erdei vizekkel való gazdálkodás ma fontosabb ügy, mint valaha volt. Erdeink egészsége, léte, ökoszisztémaszolgáltatásaik teljesülése függ ettől. Az erdők fenntartásához, az erdőkkel nemcsak mint faanyaggal, hanem mint a szárazföld legértékesebb ökoszisztémáival való gazdálkodáshoz szükség van víztani-vízgazdálkodási ismeretekre. Ez a szaktudás fontos eleme úgy a közép-, mint a felsőfokú erdészeti szakoktatásnak és a gyakorlatnak egyaránt.

Az erdő és víz kapcsolatára vonatkozóan Roth Gyula professzor örökérvényű szavait idézhetjük: „Magyarországon az erdőgazdálkodás vízkérdés, a vízgazdálkodás kérdése.”

Az idézett gondolat a magyarországi erdei ökoszisztémák fennmaradása (léte, minősége) és fenntartása szempontjából napjainkban egyre fontosabb megállapításnak tekinthető.

A kiadvány célja az emlékeztetés, a figyelemfelkeltés, az erdei vizekkel való gazdálkodásra történő ösztönzés és buzdítás.

A kiadvány ide kattintva tölthető le, pdf. formátumban.

Forrás: OEE

Előző cikk

Tűzifa vásárlás kockázatai

Következő cikk

Akkus technológia a környezetért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések