FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lezárult a Bölcs Fák projekt

A matuzsálemfák megőrzése, megfelelő kezelése, dokumentálása kiemelt feladat, emellett fontos a népszerűsítésük, és közkinccsé tételük is határon innen és túl egyaránt – jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Gödöllői Királyi Kastély kertjében.

Rácz András kiemelte, a kertkultúra, a biodiverzitás védelme, a természetvédelem, mind a természetvédelemért felelős tárca feladatai közé tartoznak. Ezeken a különleges területeken azonban nem csupán az állami felelősségvállalásra van szükség, hanem ezen értékeink megőrzése szélesebb körű összefogást igényel, melynek részesei a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, helyi civil- és társadalmi szervezetek, valamint kutatóműhelyek. Fontos szerepet töltenek be egy-egy növényfaj vagy faegyed évszázadokon át tartó megőrzésére alkalmas gyűjteményes kertek is. Ebből az együttműködésből jön létre az a munka, amely a hazánkra jellemző Pannon biogeográfiai régió közös táji és természeti értékeinek megőrzésére törekszik, akár határokon átnyúló, szlovák közreműködéssel működő projektek által – sorolta az államtitkár.

Rácz András elmondta azt is, hogy 2019 óta az Agrárminisztérium hivatalos stratégiai partnere a Magyar Arborétumok és Botanikusok Szövetsége (MABOSZ). A tárca felügyelete alá tartozó tíz nemzeti park igazgatóság négy hivatalosan bejegyzett arborétumot tart fenn, az Alcsúti Arborétumot, a Pintér-kertet, a Tiszakürti Arborétumot, valamint a Chernel-kertet, amelyeket évente csaknem 20.000 fő keres fel, így a természetvédelmi bemutatás fontos helyszínei.

A MABOSZ-szal közös szakmai munka folyik és a kertkezelési, fajmegőrzési feladatok mellett kiemelten fontos a bemutatási, környezeti nevelési tevékenység. A MABOSZ-nak mostanra félszáz tagszervezetéhez tartozó gyűjteményes kertek fele országosan védett természeti, negyede pedig helyi védelem alatt álló terület, melyek látogatószáma 3 millióhoz közelít – emelte ki az államtitkár.

Rácz András kitért arra is, hogy mára megváltoztak a társadalmi igények és sokan keresik a természetben való kikapcsolódás lehetőségét. Erre kiváló lehetőséget nyújtanak az arborétumok, botanikus kertek. Emellett a nemzeti parkok az ökoturizmus kiemelt szereplői Magyarországon, a bemutatóhelyeken évi 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak – tette hozzá.

Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, a famatuzsálemek nemcsak gyönyörűek vagy történetileg érdekesek, hanem gazdag élőhelynek is számítanak. Mindegyik fa egy-egy külön világ. Éppen ezért nemcsak a botanikus kertekben, hanem a természetben, vagy éppen kertjeinkben található idős fák is kiemelten fontosak. A hazai természetvédelem hangsúlyosan foglalkozik a vizsgálatukkal és megőrzésükkel – hangsúlyozta.

fotók: Vermes Tibor, forrás: AM sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

OEE Szaktudás Füzetek

Következő cikk

Magyar arany Wuppertalban, részletesebben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések