FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az európai cellulóz- és papíripar ellenálló képességének és erős teljesítményének háttere

A Cepi ma (2022-07-07) közzétett éves statisztikája az európai cellulóz- és papíriparról egyedülálló képet nyújt a cellulóz- és papírtermékek piacának jelenlegi helyzetéről és az iparág teljesítményéről. Lehetővé teszi továbbá az iparág ellenálló képességének hátterében álló mélyebb tendenciák objektív elemzését.

Más iparágakhoz hasonlóan 2021-ben a cellulóz- és papíripar is a válság utáni erőteljes fellendülés jeleit mutatta, mivel a papír- és kartonfogyasztás 5,8%-kal nőtt, ami meghaladta az euróövezet GDP-jének általános fellendülését. E pozitív tendenciák eredményeként a papír- és kartongyártás is nőtt, 6,1%-kal. Az ágazat működési rátája, azaz a papírgyárak kapacitáskihasználtsága az év során elérte a 90%-ot, szemben a 2020-as 85%-kal. 2022 első negyedévére vonatkozóan is pozitív tendenciák figyelhetők meg, az ágazat 2022 első negyedévében meghaladta a 2021 első negyedévi termelési szintjét.

A növekedés hátterében a hazai és a globális piacokon egyaránt megélénkülő kereslet állt. Az export meghaladta a 2019-ben elért szintet, az észak- és dél-amerikai piacokra irányuló értékesítés erőteljes növekedését regisztrálva. Jelenleg a Cepi-tagok papírtermelésének 22%-át exportálják.

A koronavírus világjárvány okozta válság felgyorsított bizonyos, az elmúlt évtizedben megfigyelt tendenciákat is. Az e-kereskedelem térnyerése fellendítette a papír- és kartoncsomagolási piacot, miközben más megoldások helyettesítéséből is profitált, amit gyakran az EU egyszer használatos műanyagról szóló irányelve váltott ki. A csomagolóanyag-fajták gyártása 2021-ben minden idők legmagasabb szintjét érte el, 7,5%-kal nőtt 2020-hoz képest. A leglátványosabb növekedést a papírzacskók gyártásához használt csomagolóanyag-fajták gyártása mutatta, amely 11,6%-kal nőtt. Ez profitált a műanyag csomagolásoknak az EU által támogatott fokozatos kivonásából.

A Coviddal kapcsolatos másik, a papírpiacokra gyakorolt hatás a higiéniai piaci szegmensek fejlődése volt. A higiéniai célú felhasználásra szánt papír iránti kereslet korrekciós hatású, mivel a világjárvány csúcspontja már mögöttünk van, és hosszú távon a magasabb higiéniai követelmények várhatóan kedvezően hatnak rá. A grafikai papírpiacok a 2020-as nagyon negatív hatás után 2021-ben visszapattantak.

A Cepi adatai azt is mutatják, hogy az ágazat jelentős beruházásait követően a papír újrahasznosítása egyre nagyobb mértékben történik Európában, és 2021-ben először haladja meg az 50 millió tonnát, miközben az újrahasznosításra szánt papír exportja 18%-kal csökkent 2020-hoz képest.

A Cepi éves statisztikát saját, erre a célra létrehozott csapat dolgozza ki, és az Európai Papíripari Szövetség által képviselt országokra terjed ki. Nyáron adják ki azt, beszámolva az előző évről, az év elején pedig félidős előzetes jelentést tesznek közzé. A statisztika az ágazat nemzeti szövetségeitől gyűjtött adatokon alapul, amelyek más mutatók között a termelésről és a fogyasztásról is beszámolnak. Az adatminőség-ellenőrzés uniós módszertan szerint történik, és az adatokat évente auditálják.

Töltse le a Cepi 2021. évi legfontosabb statisztikákról szóló kiadványát. (32 oldal, pdf, angolul)

Idézet: “Éves statisztikáink bizonyítják az iparág ellenálló képességét, valamint a papír és a rostalapú termékek egyedülálló tulajdonságait. Az európai iparágak között a cellulóz- és papírágazat továbbra is vezető helyen áll az újrahasznosítási teljesítmény, a megújuló energia felhasználása, az energiahatékonyság és a fenntartható beszerzés tekintetében. Ezek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy gyorsan tudjunk fejlődni az új piacokon.” Jori Ringman, főigazgató – Cepi (Európai Papíripari Szövetség)

Forrás: CEPI sajtóanyag

Kiegészítés:

A jelentés 16. oldalán látható, hogy a világ papír és karton termelésében Európa 26%-ot tett ki 2020-ban, amiből 21,4%pont a CEPI tagság és 4,6%pont a többiek. Tehát Európában 82% a CEPI tagság részaránya.

A CEPI tagság fafogyasztása látható a 19. oldalon. (Fenyő hengeres és apríték, lombos hengeres és apríték, illetve összes hengeres és összes apríték.) 1991-ről 2000-re jól érzékelhető a növekedés, de az utána 21 évben a CEPI tagság fafogyasztása lényegében nem változott.

E fafogyasztás eredete szerint pedig elsősorban (81-86%) európai.

(MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszer (EMMRE) leporelló 2022.

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 134., 2022/28.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…