FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pusztulnak a feketefenyők

Pusztulnak a feketefenyők Balatonfüred térségében. A fő ok a szárazság, aminek negatív hatásai már korábban is tapasztalhatóak voltak, de a jövőben ezek gyakorisága és intenzitása tovább fokozódik majd, így más fafajok is áldozatául esnek. 

A fenyőt főképp a szárazság, és az emiatt elszaporodó gombák veszélyeztetik, ami ellen sajnos nem lehet mit tenni. Ilyenkor a fa hajtásai, ágai vörösek lesznek, majd elszáradnak.

Az átlagos évi 600-650 mm eső helyett most mindössze 300 mm esik, sok a hőhullám, és a csapadék többnyire nagy adagokban zúdul le, így nehezen szívódik fel a talajban. A szárazság negatív hatásai a jövőben még inkább felerősödhetnek, ami sajnos minden bizonnyal más fafajokra is hatással lesz.

A feketefenyő tűlevelének sötét színéről kapta a nevét, és hazánkban nem őshonos, az 1800-as évek második felében telepítették be. Főként a Festeticsek ültették Keszthely környékén, de az ország más részein is találkozhatunk vele. Eredetileg közép- és dél-európai mészkőhegységekben él, kedveli a meszes talajt.

Azért, hogy megelőzzék a tűzveszélyt és a baleseteket, illetve megmentsék a még meglévő faanyagot, a pusztulással érintett fákat kivágja az erdészet. A feketefenyő valószínűleg szépen lassan el fog tűnni Balatonfüred környékéről.

forrás: FüredTV, turistamagazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Norvégia energia-ellátottsága

Következő cikk

Új lámpák az Ojtozi sétányon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések