FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Norvégia energia-ellátottsága

Flag of Norway

Az energia-veszélyhelyzet kapcsán a FATÁJ szerkesztőség Európa összes országára kiterjedően, az adott ország tűzifa piacára fókuszáló kérdésekkel – hazánk kereskedelmi attaséinak bevonásával – igyekszik feltárni az adott országban jelenleg zajló fapiaci folyamatokat, az esetleges anomáliák kezelését. A híradásunk fókuszában: Norvégia.

Először is fontos azzal kezdeni, hogy Norvégia nem EU tagállam, hanem EGT, ami az áruk (faanyagok, fatermékek) kivitelét és behozatalát (export/import) adminisztratív és pénzügyi tekintetben (vám) is időigényessé és költségessé teheti.

Az ország fával bőven el van látva. A lakossági tűzifát a gyakorlat szerint a szomszédos, svéd vonalról szállítják be.

Tekintettel a magas energia árakra a lakosság a megszokott őszi rendelési időszakig nem várt, már most elkezdték leadni a rendeléseiket.

Pánik nincs, tűzifa van, a kormány eddig nem vezetett be, és (ismereteink szerint) nem is tervez intézkedést ezzel kapcsolatban.

2022. januárjában/februárjában hiány volt tűzifából, de azért, mert fa volt csak még nem volt kellően száraz. Ekkor 1 m3 egyik napról 2000 NOK-ról (60ezer Ft) 5000 NOKra (200ezer Ft) ugrott, utána viszont gyorsan visszament a kiinduló árszinthez közeli állapotra. De ez jellemzően a nagyvárosokban volt tapasztalható, vidéken a kistelepüléseken, falvakban akkor is csak 1200 NOK volt.

A napokban cikkeztek arról, hogy mivel a lakosság már most elkezdett felkészülni a télre, hiány várható import oldalról de őszre országon belül ezt a hiányt majd fogják tudni pótolni. Jelenleg 1 m3 tűzifa (1000 l) kb. 3000 NOK (120ezer Ft).

Összességében elmondható, hogy az évek alatt nőtt a tűzifa ára, de egyelőre nem elviselhetetlen mértékben, valamint kormányzati oldalról nem foglalkoznak egyelőre ezzel. A lakosság körében pedig nincs pánik.

forrás: Kosztyi Beatrix, külgazdasági attasé, Magyarország Oslói Nagykövetsége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Pilisi vadmacska

Következő cikk

Pusztulnak a feketefenyők



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések