FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faültetéssel a zöldebb jövőért

Május elején amíg mások az irodában vagy éppen otthon dolgoztak, a Tünde Méhn PMU Art School sminktetováló iskola csapata a Mecsekerdő Zrt. által biztosított területen több mint 1000 facsemetét ültetett el egy zöldebb jövő érdekében.

A sminktetováló iskola több, mint 1 éve indította a kezdeményezést, miszerint minden befizetett oktatás után 10 db facsemetét ültetnek el, hogy azokból évek múlva erdő legyen. Az idei első faültetést eredetileg április 22-re, a Föld napjára tervezték, de az eső elmosta, így új időpontban került megrendezésre a program. “Az egész napos programon a dolgozóink 60%-a részt vett. Nagyon jó hangulatú csapatépítő program volt, jót tett nekünk, hogy egy kicsit kiszakadtunk az irodából. A következő programot őszre tervezzük, de ebben igazodunk a Mecsekerdő Zrt. ütemtervéhez. Akkor még több fát szeretnénk majd elültetni.”- számolt be Popol Petra, a PMU Art School márkavezetője.

Petrát megkérdeztük a kezdeményezés háttérsztorijáról és az indulás váratlanabb, mint gondolnánk: “Az egész kezdeményezés egy egyetemi órámról indult el, de a cég számára mindig is fontos volt a környezetvédelem, így belevágtunk. Dusa Viktor kollégám ismerte a megfelelő embereket ehhez. Szerettem volna egy olyan dolgot az iskolának, ami hosszú távon kifizetődő és más még nem csinálta a hasonló szépségipari cégek közül. Szerettünk volna vissza adni abból, amit kapunk a hozzánk érkezőktől, legyen szó vendégről vagy sminktetoválni vágyó tanulóról, valamint megmutatni, hogy mi hogyan vagyunk tudatosak. Ha valaki szimpatizál ezzel, annak természetesen nagyon örülünk.”

A kezdeményezésben a Mecsekerdő Zrt. volt a csapat segítségére. Kincses Miklós, a Mecsekerdő Zrt. erdésze mondta el, hogy szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket és vállalt már önkéntes munkát általános iskola és a rendőrség is: “A Méhn Tünde Kft. megkeresett minket a tavalyi évben, hogy szeretnének részt vállalni közvetlen környezetük zöldítésében. A cél az volt, hogy minden oktatásuk után 10 fát elültessenek, mivel fontosnak tartják a természeti értékeket és a környezettudatosságot. A Mecsekerdő Zrt. kiemelt figyelmet fordít megyénkben a fenntarthatóságra, a klímaváltozás elleni harcra és a környezeti nevelésre. A település fásítási program is legtöbb esetben a kollégáink szakirányításával zajlott és zajlik most is, éppen ezért nagy örömünkre szolgált a megkeresés. Szívesen állunk be az ilyen kezdeményezések mögé, mivel a résztvevők megtapasztalhatják, hogy mekkora öröm elültetni egy erdőt és folyamatosan nyomon követni annak fejlődését.”

A Mecsekerdő Zrt. munkatásai nemcsak a helyet, az eszközöket és a facsemetéket biztosították, hanem egy rövid oktatással azt is elmondták az ültetést vállaló csapat tagjainak, hogy mit, hogyan és miért csinálnak, ezt pedig mi sem hagyhattuk ki a beszámolóból. .

Mennyi fa került elültetésre az elmúlt években ezen a területen? Mennyi van tervben még? Mikor és hogyan szabad fát ültetni?

2021 őszétől 2022 tavaszáig a Mecsekerdő Zrt. megközelítőleg 1.000.000 db (azaz egymillió darab) csemetét ültetett és 35.000 kg makkot vetett a gazdálkodási területén, ami megközelítőleg 200 hektár erdő felújítását jelenti. Tekintettel a baranyai faállományok összetételére számos terület van, amit természetes folyamatok során megjelent csemeték megsegítésével újítunk fel. Ezen felül részt vállaltunk az idén nagy erőbedobással megindul erdőtelepítésekből.

A faültetések fő ideje az ősz és a kora tavasz. Fontos, hogy a fa gyökere ne száradjon ki míg új helyre kerül és az ültetés után kellő mennyiségű vizet kapjon. A fa gyökere körül a földet csak annyira kell tömöríteni, hogy ne maradjon levegős rész a gyökerek közt és ha nagy méretű fát ültetünk gondoskodjunk valamilyen támasztó karóról. Ha tavasszal kicsúsznánk az ültetésből egy erős metszéssel segíthetjük a fa megmaradásának esélyeit. Amennyiben biztosan tudjuk öntözni a fát, akkor nincs szükség visszametszésre, de ez több tízezer csemete esetén sajnos nem lehetséges.

Hogyan zajlik egy ilyen faültetés? Mesélj kérlek a tanítás részleteiről, a terület megszabásáról, az eszközök biztosításáról és a “buli” részéről, ami összehozza a társaságot és csapatépítő jellegű?

Az ültetési munkálatok ősszel a vegetációs időszak végével (november-december) indulnak meg és a téli fagyok függvényében kisebb megszakításokkal egészen a következő vegetációs időszak kezdetéig (március-április) tartanak. Az ide érkező önkénteseket ellátjuk a szükséges eszközökkel (kapa, ékásó, vödör, metszőolló) elmagyarázzuk az ültetés menetét, majd közvetlen irányítás mellett tanítjuk be az embereket a helyes ültetési technikára. Mivel egyszerű munkafolyamatról van szó, általában könnyedén elsajátítják a munkafolyamatot.

Igazi csapatépítő feladat elültetni több száz csemetét, mivel az emberek egymásra vannak utalva a munkafolyamatok során. Valaki metszi a csemetét, ezután valaki hordja az ültető párosoknak, majd a páros egyik tagja nyitja és zárja az ültetési hasítékot eközben az ültető ember behelyezi a hasítékba a csemetét.

Nap végén pedig végignéznek a sorokon és látszik a több száz elültetett csemete. Nyár elején szoktunk képet küldeni a munkájukról, amikor már igazán látszik, ahogy zöldellnek a csemeték. „Egy fa kidől, messze hangzik, Nő az erdő, ki hallja?” Akik idejönnek ültetni, azok átérzik az idézet mögötti tartalmat. Érdemes évről évre visszalátogatni ezekre az ültetési helyekre és megtapasztalni az erdő növekedését, mindig nagy öröm, amikor látjuk, hogy egyik évről a másikra a bokáig érő csemetékből hirtelen méteres majd 2-3 méteres fák cseperednek, egyszerűen ápolja az ember lelkét a teremtés öröme.

A PMU Art School számára fontos a környezettudatosság, így a dolgozók az iroda minden területén igyekeznek környezettudatosabbak lenni, valamint vásárlóikat is erre ösztönzik, így rendeléseiket újrhasznosított papírdobozban küldik, szelektíven gyűjtenek és kerülik az eldobható, műanyag eszközök használatát, amellyel még közelebb kerülünk a zöldebb jövő felé.

forrás: glamour

Előző cikk

Gyászhír - Rácz József [86]

Következő cikk

Faanyagok árváltozásaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések