FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egy világcsoda növekedése

A Nagy Zöld Fal (Great Green Wall) egy afrikai vezetésű mozgalom, amelynek célja, hogy Afrika teljes szélességében egy 8000 km hosszú természeti csodát hozzon létre, ültessen, növesszen.

A mozgalom bő egy évtizede indult, és nagyjából 15%-nyi része már folyamatban van, a kezdeményezés máris példátlan mértékben visszahozza az életet Afrika leromlott tájaira, élelmiszerbiztonságot, munkahelyeket és maradási lehetőséget biztosítva az útvonal mentén élő millióknak.

A zöld fal meggyőző megoldásnak ígérkezik arra a számos sürgető veszélyre, amellyel nemcsak az afrikai kontinens, hanem az egész világközösség szembesül – nevezetesen az éghajlatváltozásra, az aszályra, az éhínségre, a konfliktusokra és a migrációra.

Ha elkészül, a Nagy Zöld Fal lesz a bolygó legnagyobb élő építménye, háromszor akkora, mint a Nagy Korallzátony.

Milliók életének javítása

A Nagy Zöld Fal Afrika Száhel-övezetében, a Szahara sivatag déli peremén – a világ egyik legszegényebb helyén – gyökerezik.

A Száhel-övezet a Föld bármely más pontjánál jobban a klímaváltozás frontvonalában van, és a helyiek milliói már most is szembesülnek annak pusztító hatásaival. A tartós aszályok, az élelmiszerhiány, a fogyatkozó természeti erőforrások miatti konfliktusok és az Európába irányuló tömeges migráció csak néhány a számos következmény közül.

A közösségek azonban a nyugati Szenegáltól a keleti Dzsibutiban élő közösségek ellenállnak.

A kezdeményezés 2007-es megszületése óta az élet kezd visszatérni a földekre, ami jobb élelmezésbiztonságot, munkahelyeket és stabilitást hoz az emberek életébe.

GLOBÁLIS SZIMBÓLUM

A Nagy Zöld Fal nem csak a Száhel-övezetben működik. Ez egy globális szimbóluma annak, hogy az emberiség legyőzi legnagyobb fenyegetését – a gyorsan romló környezetünket.

Megmutatja, hogy ha képesek vagyunk együttműködni a természettel, még az olyan kihívásokkal teli helyeken is, mint a Száhel-övezet, le tudjuk győzni a nehézségeket, és egy jobb világot építhetünk az eljövendő generációk számára.

Többet jelent, mint fák ültetése és nevelése

A Nagy Zöld Fal nem csupán fákat és növényeket termeszt, hanem átalakítja a világot is.
emberek millióinak életét a Száhel-övezetben.

A Nagy Zöld Fal jelentősen hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG-k) eléréséhez, egy olyan globális menetrendhez, amelynek célja, hogy 2030-ra egy igazságosabb és fenntarthatóbb világot teremtsen.

szerk: Tóth János, forrás: GGW

kapcsolódó:
Új lendületet vett a Nagy Zöld Fal (GGW) projekt (2021-03-23)

1 megjegyzés
  1. Visszajelzés: Nagy Zöld Fal – FATÁJ

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Kína új Nagy Fala fákból készül

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 137., 2022/31.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések