FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdő biztonságban van

A tűzifa rendelet kapcsán sok kérdés vetődött fel mindenkiben. A lakosság egy része félti a természetet és a védett erdőket, ennek többen hangot is adnak. A Fodermayer Vilmossal, a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettesével készült interjúnk kitér a legfontosabb kérdésekre és megnyugtató választ ad a természetért aggódók számára is.

Valóban veszélyben vannak Gemenc védett területei?

– Nincsenek veszélyben a védett területek. A Gemenc Zrt. által vagyonkezelt állami területeken, a törvényi oltalom alatt álló védett és fokozottan védett területek biztonságban vannak. Mi, erdészek több évszázada gyakorlati természetvédelmet valósítunk meg. A növény- és állatvilág, vagyis az erdei ökoszisztéma gazdájaként a legjobban mi ismerjük, óvjuk és védjük területeinket. Természetesen emellett törvényi garanciák is biztosítják az erdők védelmét. A Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási tevékenységét továbbra is független hatóság ellenőrzi, védett területeken a természetvédelmi hatóság is, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet. A lényeg, és ezt szeretném nagyon egyértelművé tenni, hogy 10 éves erdőtervek alapján dolgozunk, amelyeket a szakhatóságok és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is jóváhagyott, illetve annak szakszerű végrehajtását ellenőrzik is egyben.

Akkor honnan lesz tűzifa?

– Ahonnan eddig is. Bennünket, erdészeket, pontosabban erdészeteinket kell keresni. A Gemenc Zrt. kiemelt feladatának tekinti a működési területén jelentkező lakossági tűzifa-igények kielégítését, amelyet elsősorban a 2022. évre bejelentett fakitermelési tervének végrehajtásával valósít meg. Ősszel is az eddigi engedélyek alapján, tervszerűen történik a fakitermelés. Nincs változás. A lakossági igények mindezek alapján biztosíthatók.

Manapság napról napra változik az életünk, semmi sem biztos igazán. Mi lesz, ha mégis sokkal több tűzifa kell?

– A kapacitások növelésével, tervek előkészítésével felkészülünk az esetleges vészhelyzeti többlet igény kiszolgálására. Ez azt jelenti, hogy az esetlegesen ezen a mennyiségen felül jelentkező keresletet az 5/2022. (VIII.16.) számú agrárminiszteri utasításban foglaltak alapján, a Gemenc Zrt. a nem védett területeken található akác állományok hasznosításával oldja meg. A veszélyhelyzeti rendelkezések kiemelt célja az akác faanyag hasznosításának elősegítése, mivel az akác tűzifa szükség esetén nyers állapotban is jól használható.

Rendben van, lesz tűzifa. Azonban mi történik az erdőkkel, a területük így csökkenni fog!

– Növekedni fog! Eddigi is, most is, és azután is nekünk, erdészeknek az az egyik alapvető feladatunk, hogy mindezt biztosítsuk. A magyar erdőgazdálkodás fenntarthatóságának legfontosabb gyakorlati alapja az, hogy a rá bízott ökológiai rendszer egyensúlyának fenntartása során kevesebb fát termel ki az erdőből, mint amennyi terem. Trianon tragédiája óta a magyar erdők területe folyamatosan nő, hiszen mi, erdészek minden fakitermelés után több faegyedet ültetünk, mint amennyit kitermeltünk. A Gemenc Zrt. tervezett és tudatos erdőgazdálkodása alapján, betartva a törvényi kötelezettséget, a fakitermelést követően minden esetben megtörténik az erdőfelújítás. Ez azt is jelenti, hogy az erdőterület nem csökken, hanem nő.  A Gemenc Zrt. az elmúlt években hozzávetőlegesen 100 hektár új erdőt hozott létre, telepített, ennyivel növelte az ország erdőterületét. A Gemenc Zrt. tevékenységével – mint az elmúlt időszakban is – nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hazánk erdőterülete növekedjen, az erdőállomány bővüljön, az erdők természetessége emelkedjen.

Gemenc nemzeti kincs, nekünk, bajaiaknak nagyon sokat jelent. Akkor kimondható, hogy nincs veszélyben?

– Az erdőgazdaságunk célja a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatának, különleges ökoszisztémájának, erdőtársulásainak, védett növény- és állatfajainak fenntartása és megőrzése a következő generációk számára. Az állami erdőgazdálkodás, így a Gemenc Zrt. is hosszú távon fenntartja az erdők szolgáltatásait, ami a faanyag mellett kiterjed a klímavédelem, a vízvédelem, a természetvédelem, az egészségvédelem és a rekreációs szolgáltatások területére is. Az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem 50-100-200 év múlva is szüksége van a társadalomnak.

A médiában szinte hisztérikus állapotban beszélnek egy apokaliptikus erdőirtásról a tűzifa rendelet kapcsán. Mi az erdészek véleménye minderről?

– A magyar erdőgazdálkodás száz év alatt 11 százalékról 22 százalékra növelte hazánk erdővel borított területeinek arányát. Ez a változó történelmi korszakokat átívelő eredmény nem valósulhatott volna meg a magyar erdészeknek az erdők és a természeti értékek iránti mély elkötelezettsége, felelősségvállalása és szakmai felkészültsége nélkül. Ezekre az értékekre és eredményekre a jelenlegi helyzetben is támaszkodhat a magyar társadalom és minden, az erdők és fák sorsáért aggódó ember. A Gemenc Zrt. az elmúlt 30 évben a természetvédelmi érdekek figyelembevétele mellett az éves lehetőségeinek 75-80 %-t termelte ki. Ez azt jelenti, hogy mindig kevesebbet termeltünk ki, mint ami engedélyezett volt. Azt gondolom, hogy ez az egyetlen adat is jól tükrözi nekünk, erdészeknek az elköteleződését Gemenc védelme iránt.

forrás: amve.hu 08-29

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EUSTAFOR: #FelelősErdőgazdálkodás

Következő cikk

Zöld Jövő Adományozási Program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések