FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EESZT küldöttgyűlés

Az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács összejövetelén nagy hangsúlyt kaptak az aktuális erdészeti szakpolitikai ügyek, így a szaporítóanyag-termelés és a tűzifahelyzet.

Fotó: KanizsaTV

A terméktanács a küldöttgyűlését az európai hírű bajcsai csemetekert területén tartotta. A tagok a dél-zalai területet is megtekintették, majd a beszámolókban és előadásokban előkerültek az aktuális problémák. A Zalaerdő Zrt. erdőművelési előadója, Babics István azt mondta: a szaporítóanyag-termelés és a tűzifahelyzet látszólag távol áll egymástól, pedig nagyon is közel van.

– Az erdőgazdaság mindenkinek biztosítja a tűzifát, kormányzati döntések születtek a hatósági áras tűzifa kiadására. Nyilvánvaló, amikor mi termelünk az erdőben – fát termelünk, rönköt és tűzifát is többek között – akkor annak a helyét biztosítani kell. A letermelt faanyag üzemterv szerint – hangsúlyozom még egyszer üzemterv szerint – teljesen letermelt faanyag helyére azonnal, rövid időn belül meg kell tennünk az utánpótlást. Tehát pótolni kell, vissza kell ültetni. Az pedig a csemetekert feladata – Babics István, a Zalaerdő Zrt. erdőművelési előadója. 

A szakemberek az erdősítési szezon felkészülésének problémáit is megvitatták, jelentős kérdés volt a tölgycsemeték, a tölgyerdők létesítése a jelenlegi körülmények között.

– Az erdészeti szaporítóanyag a tölgyek esetében vagy makk – makkvetés esetében, vagy a csemeték jelenléte és a csemeték megléte. Ha én jövőre erdőt akarok létesíteni, azt egy évvel vagy két évvel előtte létre kell hozni a csemetét. A csemeteágazat jelenleg nehéz problémákkal küzd, humánerőforrás, költségek növekedése, energetikai költségek növekedése – mondta el stábunknak Farkas Pál, az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács ügyvezetője.

Az elmondottakon túl a Terméktanács elnöke hangsúlyozta: nagyon fontosak ezek a szakmai megbeszélések, mert a kollégák egymással is tudják egyeztetni a szakmai kérdéseket és az árak alakulását.

Fotó: Fülöp András csemetekertje, Zalaegerszeg

forrás: KanizsaÚjság 09-16

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szlovákia - erős tűzifa kereslet

Következő cikk

Elektromos teherautókkal zöldül az IKEA



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések