FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország: ökoszisztéma-szolgáltatások díjazása

Forest in mist

A Bundestag költségvetési bizottsága néhány napja jóváhagyta az ökoszisztéma-szolgáltatások díjazásának régóta várt koncepcióját. Ez azt jelenti, hogy idén először az ökoszisztéma-szolgáltatásokat a fenntartható erdőgazdálkodás révén díjazzák.

Első lépésben 2022-ben az erdőtulajdonosok 200 millió euró összegű támogatást kapnak a termelésbe integrált éghajlat- és természetvédelemre. Prof. Dr. Andreas W. Bitter, az AGDW elnöke: “Ez mérföldkő számunkra az erdők éghajlatra és biológiai sokféleségre gyakorolt pozitív hatásainak jövőbeni díjazása szempontjából.

A pénzügyi volumen azonban messze elmarad a szükséges mértéktől. A Thünen Intézet az éves pénzügyi igényt 1,4 milliárd euróra becsülte. Eddig négy évre évi 200 millió eurós finanszírozási összeget terveztek.

A 2023-tól kezdődően azonban a finanszírozás költségvetési befagyasztás alá került. “Ez problémás, különösen az erdészeti ágazat számára, amely hosszú távon és fenntarthatóan gondolkodik” – mondta Bitter. “Nem tudunk rövid távon cselekedni, hanem megbízható hosszú távú támogatásra van szükségünk.” A támogatás elnyeréséhez az erdőtulajdonosoknak vállalniuk kell, hogy tíz éven keresztül bizonyíthatóan teljesítik az előírt erdőhasználati kritériumokat.

Bitter a terület 5 százalékának pihentetésére vonatkozó követelményt (100 hektártól kötelező, 100 hektár alatt önkéntes) “olyan varangynak nevezte, amelyet sajnos le kell nyelnünk”.

“A területpihentetés csökkenti az erdő éghajlatvédelmi teljesítményét és a megújuló nyersanyag fa energiaforrásként és az éghajlatkárosító nyersanyagok helyettesítőjeként történő felhasználását” – mondta Bitter. Németország itt egy értékes és éghajlatbarát erőforrásról mond le.

szerk/ford: Tóth János, forrás: AGDW 08-19, GrüneBundestag 0707

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A fa megújuló energiaforrás?

Következő cikk

Fakereskedelem is szenved a magas energiaköltségektől



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések