FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Sokfelé már elfogyott a tűzifa

A fakivágás engedélyköteles, nem lehet egyik pillanatról a másikra korlátlan mennyiségben belefogni – ezt mondják az erdészettel foglalkozó szakemberek. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy tervet készíttetnek az erdőgazdaságokkal a fakitermelés növeléséről. A szakemberek szerint az erdőgazdálkodás eleve tervek mentén folyik, ezeken nem egyszerű gyorsan változtatni.
Az ATV Híradójának riportja.

Az ATV július 30-i video-riportja ide kattintva megnézhető.

Nagyon sokan vágnának ki most erdőket Magyarországon, pedig a fakitermelés nem egyszerű folyamat. Engedélyeztetni kell, és a szakemberek abban bíznak, hogy nem fog jelentősen megcsappanni a hazai erdőállomány.

“Ha van fűrészem, és értek annak a kezeléséhez, akkor kivághatom a fát, de az biztos, hogy komoly büntetést fogok érte kapni. Egyébként minden egyes fa kivágáshoz külterületen minden esetben az erdőfelügyelet, aki jogosult eljárni az ügyben. Belterületen pedig a települési jegyző az, aki mérlegelheti, tilthatja, illetve jóvá hagyhatja a fakivágást” – magyarázta Híradónknak Gabnai Ernő, erdészeti tanácsadó.

A miniszterelnök pénteken reggel beszélt arról, hogy a hazai tüzelőkészlet növelése érdekében milyen lépéseket tesz a kormány.

Hajdúbagos polgármestere civilben erdészként több mint száz ember tulajdonával gazdálkodik. Azt mondja, hogy folyamatos a kereslet a fára, és az idei fa már elfogyott: “Ebben az évben már nem fogunk vágni, úgyhogy még nyárfa tűzifát sem tudunk rendelkezésre bocsájtani. Maradt a tuskó, de az ingyen van” – nyilatkozta Híradónknak Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere.

Nógrád megyében hiába nagy az erdők aránya, itt sem lehet bármennyit kivágni. Szigorú tervek mentén dolgoznak a favágók, akiknek a költségei folyamatosan emelkednek. A szerencsések az erdészettel megállapodva az ágakat, gallyakat gyűjtik össze az erdőben és így 10 ezer forint alatt tudnak egy köbméter fát beszerezni.

“Kalákában összeszedett tűzifával, gallyal oldjuk meg. Ez azt jelenti, hogy karvastagságú fákat összedarabolunk saját erőből, saját költséggel, gépekkel. Haza szállítjuk, összefűrészeljük és bepakoljuk” – részletezte Holecz Bertalan, nyugdíjas vállalkozó.

A fakereskedők szerint az is mindennapos már, hogy megállapodnak egy kamionnyi fa megvásárlásól, de hiába, ugyanis ha valaki többet ígér érte, akkor inkább neki adják el.

forrás: ATV 2022-07-30; ATV 2022-07-28

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 137., 2022/31.

Következő cikk

Erdőtüzek Kaliforniában, Montanában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések