FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyászhír – Szeverényi István [99]

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szeverényi István (a KEFAG Zrt nyugalmazott munkatársa) életének 99. évében, 2022. augusztus 16-án elhunyt. Őszinte részvétünk a Családjának. Temetése augusztus 29-én 13 órakor lesz Kecskeméten, a Köztemetőben.

Szeverényi István 1924. augusztus 5-én Kecskeméten született. Édesapja Szeverényi János szintén erdész volt. A polgári iskolai tanulmányok befejezése után katonazenésznek tanul és 15 évesen a Kecskeméti Magyar Királyi Zrínyi Miklós 7. honvéd gyalogezred zenekarában kezdi meg katonai szolgálatát. A II. világháborúban katonai és hadifogságban eltöltött ideje több mint 10 esztendő, mely szolgálatáért később többször is kitüntetik.

A háborús évek után édesapja nyomdokaiba lépve 1949-ben kezdi meg erdész szakmai pályafutását Kecskeméten. Egyszerű erdőmunkásból nagy szorgalommal és kitartással küzdi fel magát egészen az erdészetvezetői beosztásig, amit három évtizeden át kiválóan teljesít.

Szakmai, vezetői pályafutása az alföldi erdőgazdálkodás „nagy hőskorára” esik, amikor a gépesítettség és az új erdőgazdálkodási technológiák bevezetésre kerülnek. A nagyüzemi csemetetermesztés, a gépesített teljes talaj-előkészítéses erdőfelújítási technológia, a korszerű erdőnevelés bevezetésének és azok alkalmazási kidolgozásának korszaka ez, amikor a tő melletti irányítás elsődlegesen fontos, tekintettel a dolgozók alacsony képzettségére.

Szeverényi István irányításával a Nyárjasi Erdészet az elvárt mennyiségi feladatokat mindig maximálisan, nagy szervezettséggel és kiváló szakmai minőségben teljesítette. Az általa irányított erdészet több alkalommal érdemelte ki a Kecskeméti Erdőgazdaság „Élüzem” címét.

Szakmai teljesítményét az Országos Erdészeti Egyesület 1984-ben a legmagasabb fokú, Bedő Albert Emlékéremmel ismerte el.

2014. március 21-én Életfa Emlékplakett Arany Fokozata kitüntetést kapott Szeverényi István, Társaságunk nyugalmazott erdészetvezetője, a Nyárjasi Erdészet területén hosszú időn át (35 év) végzett kiemelkedő erdőgazdálkodási munkájáért.

Korábbi miniszteri, állami kitüntetései, elismerései:

–    Honvédelemért Kitüntető cím (2012)
–    II. Világháborús Emlékérem (1998)
–    Kossuth „arany” emlékérem (1998)
–    Munka Érdemrend Ezüst fokozat (1986)
–    Nimród Vadászérem (1981)
–    Kiváló Társadalmi Munkáért -BM- (1980)
–    Szakszervezeti Munkáért Ezüst fokozat (1977)
–    Kiváló Dolgozó (5 alkalom)
–    Munka Érdemrend Bronz fokozat (1970)
–    Munka Érdemérem (1954)
–    Tűzkereszt I. fokozat (1943)
–    Délvidéki emlékérem (1941)
–    Erdélyi emlékérem (1940)

 90. születésnapja apropóján a Hírösnaptár emlékezett meg életútjáról: http://kefag.hu/

„A mi erdőnk” magazin 2015. decemberi számában Mihályka Tibor kollégánkkal: https://magyarmezogazdasag.hu/

Az Milliomodik Hektár Emlékerdő telepítésének 40. évfordulóján: http://kefag.hu/

90. születésnapja a Szent Hubertus Parkerdőben: https://www.facebook.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ipartörténet: Reisz-Porjesz bútorgyár

Következő cikk

Természetkárosítás nélkül biztosítható a tűzifaellátás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések