FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Növekmény kétharmada az erdőkben marad

Illusztráció: Román Rendőrség

Romániában az erdőgazdálkodók a hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki a 63 százalékos európai átlaghoz képest – derül ki a PwC könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég jelentéséből, amelyet szerdán ismertettek egy bukaresti konferencián.

A jelentés szerint a fakitermelésre rendelkezésre álló erdők éves növekedéséhez viszonyítva Romániában a kitermelés (beleértve a veszteségeket is) mintegy 44 százalékos.

A PwC adatai szerint 2021-ben az erdészet és a faipar részesedése a román exportból 7 százalékos volt. Ehhez a legnagyobb mértékben a késztermékek (bútorok) járultak hozzá, amelyek az ágazat teljes kivitelének a 46 százalékát jelentették. A faexport 41,5 százaléka hengeresfa, fűrészáru, rétegelt lemez és egyéb fatermék volt a múlt évben. A faipar részesedése a behozatalban 4 százalékos volt tavaly, Románia legfőképpen papírtermékeket importált.

A jelentés szerint Románia az európai rangsor végén áll az erdészet és a faipar GDP-hez való közvetlen hozzájárulása tekintetében. Ezeknek az ágazatoknak a részesedése a rangsor élén álló Lettország (5 százalék), Észtország (4,4) és Litvánia (4,3) bruttó nemzeti termékéből háromszor nagyobb, mint Romániában az elmúlt öt évben jegyzett 1,59 és 1,75 százalék közötti arány.

forrás: Maszol.ro 09-28

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Makkfelvásárlás a Bakonyerdőnél

Következő cikk

A megnövekedett kibocsátás falánkká tette a fákatStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések