FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Önkormányzati szövetségek támogatása a fenntartható fejlődésért

Az NDICI-Global Europe eszközből 50 millió euróval támogatott partnerségi megállapodások támogatják a helyi hatóságok és szövetségeik szerepét a helyi, regionális és globális szintű fenntartható fejlődést elősegítő politikák kialakításában.

Az Európai Bizottság partnerségi keretmegállapodást írt alá öt globális helyi önkormányzati szövetséggel: a Frankofónok Nemzetközi Szövetségével (AIMF), a Nemzetközösségi Helyi Önkormányzatok Fórumával (CLGF), az Európai Települések és Régiók Tanácsával (CEMR), az Egyesült Városok és Helyi Önkormányzatok Szövetségével (UCLG), valamint az Afrikai Egyesült Városok és Helyi Önkormányzatok Szövetségével (UCLGA).

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos elmondta: “A helyi és regionális önkormányzatok és társulásaik kulcsfontosságú partnerek az EU külső fellépéseiben, mivel olyan szerepet játszanak a fenntartható és inkluzív fejlődés előmozdításában, amely mindenki számára több lehetőséget teremt. Közös felelősségünk, hogy a fenntartható fejlődési célok elérését újra síkra tereljük. Az EU 2027-ig legalább 500 millió euróval fogja támogatni a helyi hatóságok munkáját a fenntartható fejlődési célok megvalósítása és az egyenlőtlenségek kezelése terén, azon az 50 millió eurón felül, amellyel az öt megállapodás keretében mostantól támogatják társulásaikat.”

Helyi hatóságok a fenntartható fejlődési célokért

Az öt megújított partnerségi megállapodás, amelyek 2026. április 31-ig lesznek hatályban, elismeri a helyi és regionális önkormányzatok hozzájárulását a fenntartható fejlődési célok eléréséhez szükséges szakpolitikák kialakításához és végrehajtásához, különösen a városok és az emberi települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tételéhez. A megállapodások közös érdekeket és célkitűzéseket fogalmaznak meg, és lehetőséget biztosítanak a következőkre:

  • Az EU helyi és regionális önkormányzatainak és szövetségeiknek a hangját erősíteni az EU fejlesztési politikájában és globális napirendjein;
  • az EU helyi és regionális önkormányzatainak és szövetségeiknek a decentralizált együttműködésben való elkötelezettségének fokozása, az EU prioritásaira és a fenntartható fejlődési célokra összpontosítva, a partnerországokban működő kollégákkal partnerségben;
  • A decentralizált együttműködés jelenlegi gyakorlatának javítása a hatékonyság és az innováció révén;
  • A helyi és regionális önkormányzatok és szövetségeik mint kormányzási és fejlesztéspolitikai szereplők tudatosságának növelése és kapacitásuk kiépítése;
  • A helyi önkormányzatok szövetségeinek megerősítése, hogy képesek legyenek koordinálni valamennyi partner hangját, szinergiákat teremteni és hálózatként hozzáadott értéket teremteni, biztosítva a jó kormányzást és a fenntartható partnerségeket.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EUSajtószoba 09-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ausztrália klímavédelmi törvénye

Következő cikk

Erdei játszóház volt Bábolnán



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések