FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Úton az erdőirtásmentes áruk felé

This photograph taken on February 24, 2014 during an aerial survey mission by Greenpeace at East Kotawaringin district in Central Kalimantan province on Indonesia’s Borneo island, shows the clearing of trees on a peatland forest located in the concession of PT. Globalindo Alam Perkasa which is being developed for a palm oil plantation. Environmental group Greenpeace on February 26 accused US consumer goods giant Procter

Az Európai Bizottság 2021. november 17-én jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amelynek célja az erdőirtás és erdőpusztulás megfékezése, amelyet az egyes árucikkek – szarvasmarha, kakaó, kávé, pálmaolaj, szója és fa – előállítására használt mezőgazdasági területek bővülése okoz.

Az Európai Parlament 2020-as állásfoglalását követően, amely szabályozási intézkedéseket sürgetett az EU által okozott globális erdőirtás elleni küzdelem érdekében, a javaslat kellő gondossággal kapcsolatos kötelezettségeket írna elő az említett árucikkeket és egyes származékos termékeket az uniós piacon forgalomba hozó vagy az EU-ból exportáló gazdasági szereplők számára. A tagállamok lennének felelősek a végrehajtásért és a szankciók megállapításáért, amennyiben a kötelezettségeket nem tartják be.

A kellő gondosság és az ellenőrzés megkönnyítése érdekében egy teljesítményértékelési rendszer azonosítaná azokat az országokat, amelyekben alacsony, közepes vagy magas a nem megfelelő áruk vagy termékek előállításának kockázata.

A gazdasági szereplők és a nemzeti hatóságok kötelezettségei a termelő országhoz rendelt kockázati szintnek megfelelően változnának.

A Parlamentben az aktáért felelős Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2022. július 12-én fogadta el jelentését. A jelentés a bizottsági javaslat ambiciózusabbá tételére törekszik, nevezetesen az alkalmazási kör kiterjesztésével, az emberi jogok – különösen az őslakosok és a helyi közösségek jogainak – védelmének megerősítésével, valamint az ellenőrzések és a szankciókat.

A szöveget az EP szeptemberi plenáris ülésszakán fogják tárgyalni. Elfogadása esetén a Parlament álláspontját képezi majd a Tanáccsal folytatott tárgyalásokhoz, amely 2022. június 28-án fogadta el ezzel kapcsolatos állásfoglalását.

A jogszabálytól várható változások

A rendelet integrálná és javítaná a hatályon kívül helyezendő EUTR által létrehozott keretet. A javaslat túllép a jelenlegi, jogszerűségen alapuló rendszeren, és a konkrét árucikkek előállítása céljából történő mezőgazdasági terjeszkedés által okozott erdőirtás és erdőpusztulás egészére irányul, függetlenül attól, hogy azok harmadik országból vagy az EU-ból származnak-e.

A Bizottság várakozásai szerint a javasolt rendelet 2030-tól kezdődően évente legalább 71 920 hektárnyi erdő megmentését segítené az EU által okozott erdőirtástól és erdőpusztulástól. Ez évente 32 millió tonna szén-dioxid (CO 2) megtakarítását tenné lehetővé, ami évente legalább 3,2 milliárd euró gazdasági megtakarítást eredményezne.

A javasolt rendelet az erdőkre összpontosít (lásd a szövegdobozt), ami azt jelenti, hogy más természetes ökoszisztémák, amelyek figyelembevételét a Parlament kérte, jelenleg nem tartoznak a rendelet hatálya alá. Az új rendelet hatálybalépését követő 2 éven belül elvégzendő első felülvizsgálat során azonban felmérik, hogy szükséges-e és megvalósítható-e a hatály kiterjesztése az erdőkön túlra.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EuropeanParliament

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Uniós erdők – megfigyelési rendszer nyilvános konzultációja

Következő cikk

Bajban a román bútorgyártók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések