FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdők hármas funkciója fontos

Fontos, hogy az európai erdők megfelelő védelemben részesüljenek, megfelelő ellenállóképességgel rendelkezzenek, hiszen az erdőkön alapuló értéklánc létfontosságú az európai gazdaság számára – jelentette ki Virginijus Sinkevicius, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa Strasbourgban hétfőn.

Sinkevicius az Európai Parlament plenáris ülésének az erdőirtásról szóló uniós rendelet, és a globális szintű erdőirtás visszaszorításáról folytatott vitáján kiemelte, az Európai Bizottság hosszútávú erdőstratégiájának célja, hogy az erdők a fenntartható biodiverzitás otthonai legyenek. A stratégia fontosnak tartja a gazdasági, szociális és környezeti funkciók közötti egyensúly fenntartását – mondta.

“Védeni kell az Európai Unió erdeit, növelni kell az erdőterületet és azok minőségét” – fogalmazott.

Az uniós biztos fontosnak nevezte továbbá az erdőket érintő adatok pontos tagállami feljegyzését, hogy az információk megoszthatók és összehasonlíthatók legyenek Európán belül az erdőterületek védelme, minőségük javítása érdekében. A tagállamoknak továbbá megfelelő terveket kell kidolgozniuk az erdőgazdálkodás tekintetében az Európai Bizottsággal folytatott, célirányos megbeszélésekre alapozva – tette hozzá beszédében az uniós környezetvédelemért felelős biztos.

“Ez egy olyan stratégia, amely jelzi a fenntartható erdőgazdálkodás, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség szükségességét” – hangsúlyozta Ulrike Müller német előadó (Renew Europe).

Ezt a stratégiát “türelmetlenül várják” az európai parlamenti képviselők, akiknek elvárásait négy prioritásban lehet összefoglalni: “az erdőknek továbbra is multifunkcionális módon kell fejlődniük”, “a legigazságosabb gazdálkodás a fenntartható gazdálkodás”, “a tulajdonosok és a gazdálkodók a tudásuk alappillérei”, valamint “helyi készségekre és tudásra van szükség, ahogyan az erdőkre is”. A dél-tiroli Herbert Dorfmann (EPP) is osztja ezt a megközelítést: “Nem lehet csak egyetlen közös politika, de a közös stratégia a siker eszköze lehet”.

Sabrina Pignedoli (Movimento 5 Stelle) szintén arra figyelmeztet, hogy “valódi beruházásokra van szükség, nem pedig az eddig érkezett morzsákra”, hogy az erdők a “vidékfejlesztés lendkerekévé” váljanak.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője, a vita során elmondott felszólalásában mindenek előtt kijelentette: globális szintű, hatékony erdővédelemre van szükség.

Közölte, az Európai Parlament vonatkozó javaslatai elősegítenék, hogy az unió belső piacán vásárolt, használt és fogyasztott termékek ne járuljanak hozzá a globális erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz. A képviselő alapvető fontosságúnak nevezte, hogy az új uniós erdőirtási rendelet ne csak a fatermékekre terjedjen ki, hanem azokra az árukra is, amelyeket a mezőgazdasági földterületté átalakított korábbi erdőterületeken állítanak elő.

“Ugyanakkor nem szerencsés azokat a termékeket a javaslat hatálya alá vonni, amelyek korlátozott haszonnal járnának az uniós fogyasztás által előidézett erdőirtás megfékezése terén vagy a bürokratikus terhek mellett még versenyhátrányt is okoznának számunkra” – fogalmazott.

Követendő példaként említette, hogy a magyar erdők folyamatosan növekednek, a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak köszönhetően, hogy Magyarországon Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik. Két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adott támogatást a magyar kormány – emlékeztetett.

“Globális partnereink számára a tagállami minták alapján is egyértelművé kell tenni, hogy az erdőirtás megfékezése nélkül az éghajlatváltozás mérséklése érdekében tett valamennyi uniós erőfeszítés kevés” – tette hozzá felszólalásában Tóth Edina.

forrás: MTI 09-12, EuNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

ETS: Románia 1,5 mrd EUR támogatást kap

Következő cikk

Jövő Nemzedékek SzószólójaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések