FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzetközi Zöld Építés Hete

Nagy kihívás előtt áll az építőipari szakma. A klímaváltozás elleni küzdelem, a CO2-kibocsátás csökkentése, lekötése, a karbonsemleges technológiák bevezetésének kötelezettsége szemléletváltást, új anyagok, a körforgásos technológiák bemutatását, oktatását, népszerűsítést követeli meg. A rezsiváltozás, az energiaválság, felgyorsította, megtöbbszörözte a környezettudatos, energiatakarékos építmények iránti igényt!

Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) az alábbi nyilatkozat, és tájékoztatás alapján közli, hogyan járul hozzá, hogy minél többen élhessenek „zöld” házban, hogyan csökkentsük a CO2-kibocsátást és növeljük a CO2-lekötést, hogyan enyhítsük az energiaválság, az infláció, a rezsiváltozás, a klímaváltozás okozta problémákat.

A tagozat tagjai elsősorban a favázas, és egyéb fa alapanyagú építési termékekből építik házaikat.

A fa használatát indokolja, hogy 1,2-1,5 tonna CO2-ből a növény 1 köbméter fát állít elő, és a tiszta oxigént a légkörbe bocsátja. Hasonlóan viselkednek más természetes, bio alapanyagok, mint a kender, és a szalma, amelyekből a feldolgozás után kiváló hőszigetelő anyagok készülnek. Kezdeményezzük, hogy Magyarországon is minél előbb legyen lehetőség többszintes EU-s példák alapján 7 szintes favázas épület építésére. A támogatott kivitelezéseknél legyen magasabb követelményszint a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a magasabb szintű energiahatékonyság elérése.

Egy átlagos téglaépület előállításához szükséges primer energia 1400kWh/nm. Fűtésre átlag 15-35 kWh/nm/év energia szükséges. 50-140 évre elegendő fűtési energiát használunk el az ilyen épületek előállítására, és ennek megfelelő károsanyag-kibocsátást okozunk, növeljük a klímakatasztrófa esélyét a   hagyományos épületek, technológiák alkalmazásával.

A klímavédelmi kötelezettségek miatt egyre nagyobb az igény a faipari termékek iránt, de a feldolgozóipar nehezen követi az igényeket. A MAKÉSZ az ÉVOSZ Szakmai tagozata érdekelt, hogy aktívan részt vegyen a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában. A cél a hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása, ugyanis az éves kitermelhető növekmény jóval több, mint amit a gazdaság jelenleg feltud használni. Sajnos a tűzifa rendelet kapcsán, rengeteg téves tájékoztatás jelent meg. A fa importot kellene csökkenteni, és a hazai felhasználást növelni. Érdekeltek vagyunk a kutatás-fejlesztésben, hogy hazai fafajták építőipari felhasználásának növelésével járuljunk hozzá a zöld, energiahatékony, fenntartható épületek építése érdekéhez.

A MAKÉSZ tagjai elkötelezett hívei, és kivitelezéseik során alkalmazzák a fenntartható fejlődés kritériumát, így egyedüli kivitelezőként vehettünk részt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón.

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ tagja az Európai Készházgyártók Szövetségének, mely 2022. április 28-29-én Berlinben tartotta stratégiai közgyűlését. A tagországok a klímavédelem, a rezsinövekedés kapcsán hasonló problémákkal, feladatokkal küzdenek, mint mi Magyarországon, ezért közös feladatok kidolgozásában állapodott meg a közgyűlés, amiben a MAKÉSZ is aktívan részt vesz. Közösen meghatározzuk az egységes, minimális minőségi, a CO2-kibocsátási, és -lekötési, az energiafelhasználás csökkentésének mértékéhez kapcsolódó követelményeket, jelzéseket. Közös marketinget dolgozunk ki a fa felhasználásának hasznosságáról, és közösen fogunk lobbizni Brüsszelben, a minőségi klíma- és rezsivédelmi követelmények egységes szabályozásért, és támogatásáért.

2023. január 1-től várhatólag változik az épületenergetikai számítás, megszűnik a megújuló energia minimális mennyiségének használata, nagyobb hangsúlyt kap a CO2-lekötés, és -kibocsátás mértéke. Ezzel szorosan összefügg a karbonsemlegesség növelése. A MAKÉSZ Közgyűlés úgy döntött, hogy az Energia Tanúsítvány CO2-kibocsátással, a karbon semlegesség mértékével kapcsolatos adatait, külön kiemeli, és minden elkészült épülethez CO2-kibocsátás mértékét mutató igazolványt fog átadni a tulajdonosnak.

A MAKÉSZ a fa felhasználásának népszerűsítése érdekében, felhasználja a COP 26 az ENSZ Klímavédelmi konferenciájának határozatait, ill. az ekkor kiadott Fa kiáltvány javaslatait.

A Fa kiáltványban szereplő célok megvalósíthatósága érdekében, beruházóknak finanszírozóknak szakmai utakat fogunk szervezni, fából épült passzív vagy plusz energiás épületek, iskolák, óvodák, toronyházak, üzemek megtekintésére, eredményeik bemutatására.

A MAKÉSZ a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán nagy sikerrel indította el, a Környezettudatos Készház építés fakultatív tantárgyat, hogy a jövő mérnökei ismerjék meg a korszerű technológiákat, felkészültebbek, és a környezetvédelem érdekében elkötelezettebbek legyenek, több ismerettel rendelkezzenek. A Műszaki és Informatikai Karral további együttműködést dolgoz ki a zöld épületek építése, a klímavédelmi célok elérése érdekében építészeti, kivitelezési, technológia módszerek kidolgozásával.

A Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi házépítő versenyre készült épület gyártásában, kivitelezésében, legnagyobb részt – a PTE-MIK és az ÉVOSZ együttműködése keretében – a MAKÉSZ tagjai vállaltak. Az épület természetes alapanyagokból, környezettudatos készház technológiával készült. A versenyen a monitorozás alapján plusz energiás ÖKO ház készült, és az emberbarát belsőépítészet miatt a kategória első helyét is megkapta. A versenyépület jó példa, hogy milyen eredményt lehet elérni a rezsicsökkentés érdekében, miközben az épület lakhatósága, emberbarát működése is megoldható.

A Soproni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás keretében, kutatás-fejlesztést fogunk végezni hazai fafajták építési termékként történő felhasználása érdekében. A Soproni Egyetemmel és a PTE Műszaki és Informatikai Karával a hazai fafajták zöld építésre történő felhasználása érdekében, közösen fogunk dolgozni.

Az épületek 100 év alatt történő megújulásához éves szinten 40 000 lakást kellene építeni. Ezért a felújítás talán még fontosabb, hogy a klímavédelem, és energiaigényünk csökkentése érdekében jobb eredményt érjünk el. Kísérleteink alapján lehetséges a Kádár kocka alacsony rezsiigényű, akár passzívház épületté való felújítása.

Az ÉMI Nonprofit Kft. szentendrei telephelyén létesülő első magyar mintaházparkban a 27 nevező cég közül, a 12 helyre 7 MAKÉSZ tag kap lehetőséget, hogy felépíthesse házát. Valamennyi nevezésünk pozitív elbíráslást kapott. Az épületek környezettudatos, energiahatékony, öko, azaz zöld épületek lesznek. Az ÉMI Nonprofit Kft. monitorozni is fogja az épületeket, hogy a különböző technológiájú épületek, hogyan teljesítenek, milyen eredményeket produkálnak a környezetvédelem, a rezsicsökkentés érdekében. Így az érdeklődők az adatok alapján objektív módon tudnak technológiát választani.

A NEMZETKÖZI ZÖLD ÉPÍTÉS HETE keretében, a www.evosz-makesz.hu oldalán megtalálhatók a saját programok, előadások, hogyan mivel, milyen technológiákkal járulunk hozzá a klímavédelemhez, az energiaválság enyhítéséhez az új épületek építése és épületek felújítása kapcsán.

ZÖLD ÉPÜLETET MINDENKINEK!
Küzdj a Klíma válság ellen!
Ültess fát, használj fát!

forrás: ÉVOSZ-MAKÉSZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Közösség, erdőismeret, fenntarthatóság

Következő cikk

MAKÉSZ védjegyes cégek 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések